Гнездо с фалшив вход изграждат малки птички в Южна Африка (видео)

Това хитроумно гнездо на южния висящ синигер е направено от вълна, но издържа на силните ветрове

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2023 в 00:01 4291 0

синигер

Кредит Coerie Ferreira

Южният висящ синигер влиза в уникалното си гнездо. (скрийншот от видеото)

Тези синигери са едни от най-малките видове в южната част на Африка с дължина около 7-8 сантиметра.

Те имат таланта да правят хитроумни гнезда, подобни на торби, с помощта на овча вълна.

Гнездата им са необикновени - те имат фалшив вход, който се отваря към малка камера, за да заблуди хищниците. Истинската врата е разположена върху фалшивата. Затваря се веднага щом синигерът влезе или излезе от гнездото.

Силните пориви на вятъра безмилостно блъскат дървета и храсти из сухата савана. По земята се търкалят купища шушулки от камилски трън и бяла акация. Безброй зелени листа на различни дървета не могат да се справят със силата на вятъра, откъсват се и отлитат. На няколко метра над земята от тънък, бодлив клон на биволски трън (Ziziphus mucronata) виси почти бяло гнездо.

Това хитроумно гнездо на южния синигер е направено от вълна, но издържа на силните ветрове. Кредит: Encyclopedia of Life. (CC BY NC 4.0)

Гнездото е високо около 15 см, а ширината и дълбочината му са около 9 см. Състои се от мек растителен материал, който прилича на памучна вата. Вътре са приклекнали три малки на южния висящ синигер (Anthoscopus minutus) с размери само няколко сантиметра и тегло под седем грама, току-що излюпени. 

Тези синигери са сред най-малките птици в южната част на Африка - срещат се в Ангола, Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве.

В районите с овцевъдство те строят от овча вълна меките си гнезда, подобни на торбички. Птичките завършат сложния строеж за около 20 до 35 дни.

Южен висящ синигер (Anthoscopus minutus), Национален парк West Coast, Западен Кейп, Южна Африка. Кредит: Craig Adam/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Вятърът мята люлеещото се гнездо напред-назад, понякога почти го обръща. Но родителите са използвали лепкава паяжина, за да го прикрепят здраво към тънкия клон.

Истинската забележителност обаче е хитрата конструкция за защита на възрастните птици, яйцата и малките в гнездото, която насочва потенциалните врагове към фалшив "вход". От едната страна над торбовидната, почти плътна долна част на гнездото има прорез с "покрив" над него, който прилича на вход. Но той не води към гнездото, а само към малка празна камера. Истинският вход се намира точно над фалшивия. "Покривът" е вратичка, която се затваря, щом синигерът влезе или излезе от гнездото.

Преди да влезе в гнездото, птицата трябва да отвори с единия си крак входния отвор. Когато напуска гнездото, тя се промушва през люка, който веднага се затваря отново.

По време на буря пиленцата вероятно се придържат към влакнестия под на гнездото. Въпреки силния вятър възрастните птици и малките от предишната година продължават да носят храна в гнездото.

Колкото и да са мънички, те се издигат на дървото сякаш съвсем без усилие и кацат върху гнездото. След малко отварят входа и изчезват в гнездото, за да нахранят малките. Малко след това се появяват отново, задържат се за кратко на входа на гнездото и отново отлитат.

Мекото, но здраво гнездо е изградено не само за отглеждане на малките. След края на размножителния период то приютява и цялото семейство. Понякога повече от десет синигери прекарват нощта плътно един до друг в безопасното гнездо. Малките птици търсят убежище в него през цялата година.

Източник: A False Entrance To The Cape Penduline Tit’s Nest, Dirk Heinrich, Gondwana Collection Namibia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !