Голи охлюви унищожават беззащитни пиленца в гнездата им

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 август 2016 в 09:00 13454 0

Кредит К. Leniowski, E. Węgrzyn & A. Wojton / Taylor & Francis

Някои малки птичета наистина имат гаден край. Ненаситни огромни голи охлюви изяждат пиленцата в гнезда върху или близо до земята, разказва NewScientist.

Резултатите от наблюденията са публикувани в Journal of Avian Biology.

"Моментът, предхождащ нападението на голите охлюви на пиленцата, не е лесно да се наблюдава" - обяснява Катарджина Тужанска (Katarzyna Turzańska) от Университета на Вроцлав в Полша. "По-вероятно е да попаднете на следите от трагедията - живи или мъртви пиленца с тежки наранявания, покрити със слуз - а често се намират наблизо и изпражнения на охлюви".

Тя и Юстина Хахулска (Justyna Chachulska), колега от Университета в Зиелона гора, Полша, проучват птиците от вида Голямо белогушо коприварче близо до Вроцлав, когато забелязват плужек от рода Arion в гнездо с новоизлюпени пиленца. На следващия ден, голият охлюв го няма, а пилетата са мъртви с тежки наранявания по телата им, които намекват, че виновен е плужекът.

Изследователите са смаяни. "Не можехме да повярваме, че плужекът бе убил пиленцата", разказва Тужанска. "Говорихме с много опитни орнитолози, но никой от тях не бе наблюдавал преди у голите охлюви такова хищническо поведение към птиците".

Но се оказва, че се случвало и друг път. Тужанска и Хахулска намират съобщения за такъв тип поведение, повечето от тях - в Европа за съответните видове, които гнездят в близост до терена, като белогушо коприварче, буков певец, тръстиково шаварче и елов певец.

Няколко документи, описват реално нападение, показващи недвусмислено, че охлювите се хранят с пиленца. Други описват наранявания, различни от тези, които оставят другите хищници, като слузести пътеки и изпражнения, които сочат плужеците като причина за смъртта.

Снимка: К. Leniowski, E. Węgrzyn & A. Wojton / Taylor & Francis

Слузеста вълна

Голите охлюви не са придирчиви - те изяждат всичко, до което се докопат - разлагащи растения, животински трупове, фекалии и гниеща хартия. За някои видове се знае, че се хранят със земни червеи и други голи охлюви.

Голите охлюви имат обоняние, което им помага, предполагат Тужанска и Хахулска, да усетят миризмата на пиленцата и да ги намерят.

"Когато един гол охлюв се окаже в гнездото - случайно или при активно търсене на този вид храна - той започва се храни с живите пиленца, използвайки своята радула или езикът му покрит с малки зъбци", разказва Тужанска. "Пиленцата не са в състояние да се защитят и са изядени живи". 

Изненадващо, родителите на птиците, изглежда не се опитват да ги защитят, може би защото това хищничество не се случва достатъчно често, за да развият в отговор защита. 

Черен плужек, заснет в Испания, в околностите на Портомарин. Снимка: Наука ОFFNews 

Виновници са три големи европейски вида от семейство Arionidae "гръгли черни плужеци": червен плужек (Arion rufus), черен плужек (Arion ater) и инвазивният испански плужек (Arion vulgaris).

Испанският плужек се е разпространил в много европейски страни, и представлява заплаха за растения и култури. Тези масови нашествия биха могли да се отразят също и върху местните птичи популации.

"Ако тези инвазивни плужеци атакуват птиците, това е още едно нещо, което ги прави нежелани", разказва Бен Роусън (Ben Rowson), зоолог в Националния музей Уелс във Великобритания.

"Въпреки, че сме изправени пред още инвазивни видове плужеци във Великобритания, някои от които се разпространяват, мисля, че количеството на пиленцата, атакувани от голи охлюви, ще бъде много малко в сравнение с гръбначните хищници като свраки, сиви катерици и таралежи."- обяснява Роусън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !