Могат ли динозаврите от „Jurassic World” да превземат нашия свят?

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юни 2015 в 09:55 15060 1

Не може да не сте се питали, възхитени от привидно реалистичните, отдавна изчезнали животни от филма „Джурасик свят“ , а и от цялата диноманиашка поредица:

Какво би станало, ако избягат от самотните Тихоокеански островчета, където са били създадени?

Всъщност, единственият динозавър, достигнал континента беше един Тиранозавър Рекс от "Изгубеният свят: Джурасик парк" и то доставен до Сан Диего от самите хора.

Но когато в "Джурасик свят" се появиха мозазаври и птерозаври, нещата се променят. Ако да се създават опасни динозаври е лоша идея, то да се създават опасни древни влечуги, които могат да плуват и да летят изглежда още по-лошо. 

Но може ли един единствен избягал мозазавър, птерозавър или T. рекс наистина да причини големи поражения в цивилизования свят на 21-и век? Едва ли. Това ще разтревожи хората, но в крайна сметка те ще се справят с това - все пак не позволяваме на избягали от зоологическите градини лъвове или тигри да бродят свободно.

Реален проблем би се получил само ако един от тези видове става инвазивен. Това означава да успее да се адаптира в новата среда и там да причини някаква вреда. Но може ли някой от менажерията на Джурасик парк да се справи с това?

За да бъде даден вид инвазивен, трябва да има една или повече от тези характеристики:

  1. Липса на враговете в новата среда;
  2. Да се адаптира в различни типове местообитания;
  3. Да може да се конкурира с местните видове за ресурси;
  4. Бърз растеж и размножаване.

Предвид размерите им, огромните динозаври вероятно няма да имат естествени врагове - само хората ще им пречат да беснеят. Така първа точка е изпълнена. За точка 2 и 3 не може много да се каже без повече информация за възкресените от учените на Джурасик парк видове. Затова не могат да бъдат изключени.

Остава четвъртото изискване. В първия Джурасик парк , всички динозаври бяха създадени женски, така че да не могат да се възпроизвеждат сами. Но някои очевидно успяха да го направят. Не стана ясно дали някои са се трансформирали в мъжки (японски учени наскоро определиха и гена, отговорен за това) или е имало размножаване чрез партеногенеза (както прави самотната риба-трион).

Така или иначе, размножаването се оказва възможно, но колко бързо може да бъде? Ако обърнете внимание на качествата на съвременните инвазивни видове - като зайци, тръстикови жаби или домашни котки - бързо да видите разликите. Всички тези видове растат бързо и произвеждат многобройно потомство. От друга страна, влечугите на Джурасик парк и Джурасик свят са средни до големи по размер влечуги, които мътят яйца и вероятно ще мине много време докато пораснат. Популациите на такива животни ще расте много бавно.

Така че, ако някои динозаври успеят да избягат от острова, ако не бъдат унищожени веднага от хората, може би биха могли да станат извазивни. Но е много малко вероятно.

Много по-голяма опасност крият растенията. И макар че за тях малко се говори в Джурасик парк най-малко един вид растение е било възкресено.

Семена или други растителни материали могат лесно неволно да стигнат до континента.

За разлика от влечугите, хората няма да разберат кога пристигат тези видове. Така че, докато се установи присъствието им, те биха ще са се адаптирали и установили в новия си дом. А премахването на инвазивните растения, ако не невъзможно, обикновено е доста трудно.

За щастие, това са само хипотетични сценарии. Ние имаме достатъчно проблеми със съвременните инвазивни видове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 00:29

Ако тези твари в този им вид биха били способни да оцеляват в съвременната природа, на първо място не биха се затрили така поголовно още тогава, а оцелелите не биха се променили толкова.