Хомеопатията е вредна, заяви Европа

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 септември 2017 в 00:02 75110 1

Научният консултативен съвет на европейските академии (EASAC), публикува декларация, в която отдели хомеопатията от медицината.

Експертите на консултативния съвет на европейските академии остро разкритикува претенциите на хомеопатичните продукти, основавайки се на анализа и заключенията на научните оценки, вече публикувани от авторитетни и безпристрастни органи, цитирани в декларацията. 

Документът заема 12 страници, които обобщават наличните резултати от изследвания, обзори и парламентарни доклади, които показват неефективността на хомеопатични лекарства.

"Няма известни заболявания, за които съществуват силни, възпроизводими доказателства, че хомеопатията е ефективна извън плацебо ефекта" - се казва в доклада..

Според европейски учени, вредитите от този вид алтернативна медицина са от това, че тя може да забави търсенето на медицинска помощ. Има опасения и за "безопасността на подобни препарати, свързани с лошия контрол на качеството при приготвянето на хомеопатичните лекарства".

Целта е да се помогне на потребителите и пациентите да получат доказана, точна и ясна информация.

"От съществено значение е прилагането на стандартизираната регулаторна рамка, основана на информацията за ефикасността, качеството и безопасността на продукта, както и на точни рекламни практики в рамките на Европейския съюз", се казва в изявлението. 

Хомеопатията е вид алтернативна медицина, която включва използването на силно разредени препарати, които предизвикват, според привържениците на тази терапия, симптоми, подобни на симптомите на болестта. Концепцията се основава на псевдонаучния принцип "подобното предизвиква подобно". Многократно проведените клинични проучвания показват, че ефектът от хомеопатията е приблизително сравним с ефекта на плацебо. Това не спира привържениците на хомеопатията - фенове на този вид алтернативна медицина могат да бъдат намерени във всяко кътче на Земята. 

Научният консултативен съвет на европейските академии е създаден през 2001 г. като платформа за консултиране на изследователи от различни страни по света, както и за осъществяването на научна експертиза и законодателни инициативи. Съветът се състои от представители на 29 национални и международни европейски академии. Тук е и Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

26.09 2017 в 17:52

Трябва да и се признае някоя и друга полза на хомеопатията. При впечатляващо ниската възпроизводимост на медицинските изследвания и значителните разходи за реклама на лекарства, лечения и методи е хубаво да има нещо за практическо сравнение.

Примерно няколко капки гола вода.