Хомеопатията ще се изучава в Медицинския университет Пловдив

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 февруари 2017 в 15:00 13626 1

Отдавна в международната медицинска научна общност има консенсус за ефективността, тоест за безполезността на хомеопатията. И докато редица страни - Австралия, САЩ и Русия - я обявиха като псевдонаучна, в България тече обратният процес.

В Медицинския университет в Пловдив вече може да се изучава като СИП хомеопатия.

Обучението ще се води се от проф. Людмил Пейчев, декан на Фармацевтичния факултет в МУ Пловдив. Професорът има богата кариера в тази спорна медицинска практика - член е на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация и съосновател на Европейската школа по клинична хомеопатия и преподавател към същата школа, научаваме от сайта на организацията.

По този повод във фейсбук страницата "Наука и критично мислене" се повдигнаха следните въпроси:


1) Защо в модерна научна институция за научна медицина се преподава НЕнаучно течение, което е отхвърлено от научното общество, както и от САЩ, Австралия и Русия?

2) Плаща ли го това данъкоплатеца и получава ли хонорар ръководената от декана на МУ Пловдив хомеопатична школа?

3) Ще се изучават ли тънкостите на вербалната хомеопатия (Арника монтана 200 ЦЕ)?

Авторът на страницата и сайта "Наука и критично мислене" пише, че това е "противоречие" и продължава: "Медиците се учат как да прилагат клинично доказани лекарства, докато хомеопатите винаги препоръчват да не се използва "химия" за лечение, а по-меки и щадящи хомеопатични лекове, които обаче клинично не са доказани..."

Съобщението предизвика множество реакции на възмущение.

Фармацевт изрази разочарованието си, че като член на Българския фармацевтичен съюз трябва да ходи на задължителни обучения, но се предлагат семинари, за които се дават точки за изучаване на Шуслеровите соли от фирмата на Националната Немска Хомеопатична компания.

"Няма научни доказателства, че хомеопатията има някакъв ефект, т.е. тя е една лъже индустрия, дори и хранителните добавки имат някакъв ефект във времето, докато хомеопатията - никакъв!" - заявява специалистът. 

В Медицинския университет Варна също има обучителен курс по хомеопатия. На сайта на университета има рекламно клипче, посветено на хомеопатията и е представена лекция от университета: 

Хомеопатите смятат, че разреждането, съпроводено с разтръскване (или триене за неразтворими вещества, като например кварц или черупки на стриди) активира "жизнената енергия" на веществата и усилва ("потенцира") лечебните им свойства. 

Eдинственият начин, по който хомеопатичните лечения "работят" e плацебото. Без никаква активна съставка, няма шанс за физиологична реакция, такава медицина не може да се счита за ефикасна.

А хомеопатичното лекарство всъщност може да бъде опасно: можете да се почувствате по-добре, без всъщност да сте по-добре. Вашето заболяване ще остане без лечение и с потенциална опасност от усложнения. Разбира се, плацебо ефектът може да ви помогне да превъзмогнете леките симптоми на настинка, но не може да направи нищо за заболявания, нуждаещи се от истинско лечение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.02 2017 в 17:01

Не мисля, че има място за тревоги. В други висши училища у нас се изучават специалности като богословие или пък икономика. При това - с държавна субсидия.

А вие тука за една хомеопатия.

Това се купува - това продават.