Хората на Атакама са се адаптирали да пият вода с арсен

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2017 в 11:46 12118 1

Кредит A World Different

Хората, живеещи в тежките условия на чилийската пустиня Атакама, са развили у себе си способност да се пречистват от арсена, който е в потенциално смъртоносни дози в питейната им вода, съобщава New Scientist.

Тази необичайна адаптация е описана в статия в American Journal of Physical Anthropology.

Съвременните хора са се развили преди около 200 000 години в тревистите полета на Източна Африка. Но еволюцията не е статичен процес и продължава да се проявява дори и сега. Вероятно хората в южноамериканската пустиня са еволюирали в рамките на последните няколко хиляди години да могат да пият вода с арсен.

В пустинята Атакама, затворена между Тихи океан от едната страна и високите Анди от друга, е едно от най-сухите места на Земята. Всъщност пустинята е толкова суха, че някои нейни части никога не са получавали дори и капка дъжд в писаната история.

И все пак, по някаква причина, хората се заселват тази област преди около 7000 години. За тях водата е очевидно проблем, но и тези източници, които съществуват, като реки и кладенци, са замърсени с огромни нива на арсен.

Нивата на арсен в някои кладенци са почти 100 пъти по-високи от безопасната граница, определена от Световната здравна организация и се смята, че могат да увредят здравето на хората, които пият от такива източници.

Но ето, че тази популация се е адаптирала към него. Това, че тези хора са оцелели, се дължи на естествения подбор на тези, които притежават специфична генетична мутация.

Човешкият организъм използва ензим, наречен AS3MT, който включва арсена в две съединения, монометиларсенова киселина (MMA) и диметиларсенова киселина (DMA). Хората, които метаболизират арсена по-ефективно, превръщат голяма част от него в по-малко токсичната DMA, която и по-лесно се отделя с урината.

Схема на As2O3 метилиране

Оказва се, че има мутация на ген, който предизвиква превръщането на повече от съединението, което може да се отдели лесно като ефективно детоксикира организма от арсена.

Марио Апата (Mario Apata) от Университета на Чили (University of Chile) в Сантяго и колегите му разглеждат вариации на гена, кодиращ AS3MT у близо 150 души от три области на страната. Те откриват по-високи честоти на защитните варианти на гена у населението на Камаронес (Camarones).

68% от хората в този район притежават тази мутация, за разлика от само 48% и 8% от другите два района. 

Camarones, Chile

Това до голяма степен предполага, че е имало голям натиск на естествения отбор върху хората, принудени да употребяват за пиене вода с високи дози арсен, което е задействало тяхната еволюция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.02 2017 в 22:57

Възходът на отровителството през европейското средновековие е минал и през откритието, че към арсен се привиква. Не само чрез отборен натиск както намеква тази статия, но и индивидуално, включително до неколкократно смъртоносната доза на непривикнал човек.