Любовта е свързана с намаляване на сивото вещество

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 февруари 2018 в 00:00 12071 2

Кредит Redbook

Японски учени откриха, че любовта е свързана с намаляване на обема на сивото вещество в стриатума на мозъка.

Резултатите от работата публикувани в списание Frontiers in Psychology. 

Отдавна е известно, че състоянието на романтична връзка е свързано с функционални промени в мозъка. То е придружено от повишено отделяне на хормони като допамин, увеличаване на взаимодействията между невроните в системата за възнаграждение, включително стриатумът. Но корелацията  между невроните и състоянието на влюбеност са проучени недостатъчно, по-специално не е известно какви мозъчни структури характеризират това състояние, освен стриатумът.

Предишни изследвания показаха, че в първите дни на влюбването у хората отслабва когнитивният контрол - това се наблюдава при преминаване психологически тестове. За да разберат защо, учени от Националния институт за физиологични науки и други научни институти, проведоха проучване на 56 млади влюбени, с помощта на магнитен резонанс (MRI). Контролната група се състои от 57 души без романтична връзка. 

Разликите в плътността на сивото вещество. (A) Местоположение на дорсалния стриатум. Средната плътност на сивото вещество на групите във връзка и без връзка. Hiroaki Kawamichi et al., Frontiers in Psychology, 2016

Преди сканирането участниците запълват 7-точкова скала на субективното щастие (SHS). Резултатите показват, че в групата на влюбените средният бал SHS е по-висок: 5.1 ± 0.1 срещу 4,6 ± 0,2 на тези без връзки. При влюбените са наблюдавани структурни промени в мозъка. По този начин плътността на сивото вещество в дорсалния стриатум се оказа значително по-ниска. Други разлики между групите не са регистрирани.

Учените уточняват, че корелацията е установена еднократно и затова не може да се говори за причинно-следствена връзка - обемът на сивото вещество на някои влюбени може да е бил поначало нисък.

Освен това все още няма изследвания, които да доказват, че плътността на сивото вещество влияе на когнитивните способности.

Те приемат само, че промените в мозъка са адаптация на атаката на хормоните.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

14.02 2018 в 04:45

Идиотичната методика води до идиотични резултати. А изводът от изследването е, че аффторите му не познават дори съдържимото на Централната медицинска библиотека на Медицинската академия в София, нито учебниците на студентите и. Камо ли работата на мозъка.
Работата е под нивото на студентски кръжок от 80-те. А сега е 40 години по-късно.
С две думи: японци, продължавайте да правите хубави калкулатори, касетофони, и масови евтини коли. Това го можете. За това светът ви цени. Другото оставете на другите, че иначе става фукушима и минамата.

15914

1

поп Дръвчо

15.12 2016 в 20:51

При някои индивиди намаляването е впечатляващо.