Хората с психични разстройства се привличат

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 13:03 17123 2

Кредит The Addams Family / Paramount Pictures, 1960

Група от учени, водени от Ашли Нордшлетен (Ashley Nordsletten) от Каролинския институт, е установила, че хората с психични разстройства са склонни да избират партньори с диагноза, подобна на своята.

Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Psychiatry.

В своето изследване, авторите използват база данни, съдържаща медицинска и социална информация за всички жители на Швеция. Изследователите събрали данни за периода 1973-2009 за около 700 000 пациенти с една от следните диагнози: шизофрения, биполярно разстройство, аутизъм, неврозна анорексия, наркомания, дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство, тежко депресивно разстройство, социофобия, агорафобия, генерализирано тревожно разстройство.

След това, авторите са потърсили свидетелства за брак и раждане, за да видят какви партньори избират такива хора и дали те също имат ментални увреждания. Изследователите са взели под внимание само хетеросексуалните двойки. За чистотата на експеримента, психолози са проучили също и хора, недиагностицирани с някое от посочените по-горе заболявания.

Като резултат, психолози са установили корелация при избора на партньор със същото психично разстройство. Това се оказа особено вярно за хора с хиперактивност и с дефицит на вниманието (коефициент на корелация 0.45), аутизъм (0.48 за мъже и 0.45 за жени), шизофрения (0, 44 мъже и 0.40 за жените) и пристрастяване (0.36 за мъже и 0,39 за жени). Като цяло, пациентите са по-склонни да избират пациенти с подобни проблеми с психичното здраве.

Заслужава да се отбележи, че проучването на хора със заболявания като диабет първи и втори тип, болест на Крон, множествена склероза и ревматоиден артрит, не открива значителни корелации.

Причините за подобно поведение, казват психолозите, са сложни и все още неизяснени добре. Нордшлетен смята, че най-вероятното обяснение - е "асортативно чифтосване", когато изборът на партньор се основава на обща характеристика или поведение. Друга хипотеза предполага, че в резултат на непрекъснатото взаимодействие между съпрузите, те стават по-близки с течение на времето. Тоест когато един от съпрузите има такова заболяване, той действа като катализатор за развитието на болестта у другия.

"Някои открити асоциации може да бъдат причинени от реакцията на един от съпрузите на състоянието на партньора и са свързани със стреса", - обяснява един от изследователите.

Авторите смятат, че тяхното изследване може да се използва широко за изучаване на наследствените психични заболявания. Корелацията при избора на съпрузи трябва да бъде взета предвид, за да се избегнат потенциални систематични грешки в оценките на наследствеността, отбелязва Нордшлетен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2016 в 20:46

Това се знае отдавна.

02.03 2016 в 15:31

пропуснали са да изследват краставите магарета, там ква корелация ги чака...