И кучетата мамят, за да получат каквото искат от хората

Антония Петрова Последна промяна на 11 март 2017 в 12:00 7883 2

Кучето е честно, лоялно и послушно - това е всеобщото мнение за най-добрия приятел на човека. Оказва се - не винаги. Нашите домашни любимци могат да бъдат също толкова манипулативни и потайни в случаите когато искат да измъкнат максимално голям брой лакомства от нас. 

Мариан Хеберлайн (Marianne Heberlein), която изучава познавателните способности на кучетата в Университета в Цюрих, Швейцария, изследва способността на кучетата да използват измама, за да получат каквото желаят от хората. Идеята за това проучване идва от собствените й кучета. Едното от тях постоянно се преструвало, че вижда интересно нещо в двора, за да измами другото да стане от любимото за спане кътче в къщата. "Подобни случки се случват много често, но не са добре проучени", отбелязва Хеберлайн.

За да установят дали учетата мамят по същия начин и хората, Хеберлайн и нейните колеги дават на различни кучета по двама партньори - единият, който винаги им дава лакомства и друг, който винаги ги крие. Веднага щом кучетата научават кой от партньорите им сътрудничи и кой не, на животните се дава възможност заведат всеки от партньорите до една от три кутии, съдържащи или вкусна наденичка, или не толкова апетитна суха кучешка бисквитка, или пък празна кутия. 

След като заведат сътрудничещия партньор до кутията, той им позволява да изядат каквото се съдържа в нея. Това им дава стимул да измамят партньор, който не им сътрудничи, като го водят до празната кутия преди да заведат другия партньор до вкусното лакомство. И именно това се случва. 

По време на двата дни от експеримента кучетата са водили сътрудничещия партньор до кутията с наденица много по-често от просто късмет, и много по-често, отколкото другия. "Те показват впечатляваща съобразителност в поведението си", отбелязва Хеберлайн. "Не се придържат към правилото, а мислят за различните възможности, които имат", допълва тя.

Хеберлайн остава изненадана и от това колко бързо някои от кучетата разбират кое е оптималното поведение. Малко от тях водят сътрудничещия партньор до празната кутия още от първия опит и винаги успяват да получат възможно най-много лакомства. "Те наистина много бързо успяват да различат двамата партньори. Не им трябват допълнителни стъпки да се научат на това", обяснява Хеберлайн. Други животни, като маймуни, често се нуждаят от дузина повторения, за да научат същите уроци, допълва тя. 

Резултатите допринасят за продължаващия дебат относно това какви видове сложни когнитивни способности споделят кучетата и другите животни с хората, коментира Дафна Бухсбаум (Daphna Buchsbaum), която изучава познавателните способности на кучетата в Университета в Торонто, Канада. "Чудим се могат ли да разберат душевното състояние и мотивации на хората и от какво е породено човешкото поведение", се пита Бухсбаум. 

Това проучване е добра първа стъпка, отбелязва още тя. Въпросът е дали кучетата са достатъчно съобразителни, за да мамят и в други контекстове. "Ако могат, бих казала, че това ще бъде доказателство за много сложно социално мислене", заключава Бухсбаум.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

2

vmv

13.03 2017 в 10:25

Значи, не е само виц:
Дъртата магарица обучава малкото магаренце: "Ако искаш да се научиш на магария, гледай какво правят хората!"
...