Кучетата могат да четат човешките емоции (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 08:59 8868 1

Кредит Dr Kun Guo, from the University of Lincoln's School of Psychology

Много собственици на кучета смятат, че техните домашни любимци познават настроението им, но учените за първи път са доказали, че този най-добър приятел на човека може наистина да разпознава емоциите у напълно непознати. 

Според ново проучване, проведено от психолози от Университета в Линкълн, кучетата умеят да комбинират различни сигнали от човек като изражение на лицето, тон на гласа и така да тълкуват човешките емоции, съобщава сайтът на британския университет.

Тази способност никога не е наблюдавана преди това, освен при хората, но сега изследователите са разкрили за първи път, че кучетата образуват абстрактни ментални представи на положителните и отрицателните емоционални състояния на хората, а не са просто показване заучено поведение в отговор на проявите на хора и други кучета.

Резултатите на екипа от експерти по поведение на животните и психолози от университета в Линкълн, Великобритания и Университета на Сао Пауло, Бразилия, са публикувани в списание Biology Letters на Кралското академично дружество.

"Досега имахме доказателства, че само примати (макак резус и шимпанзетата) могат да разпознават емоциите на животните от своя род", - разказва водещият автор на научното изследване Наталия Де Луиза Албъкърки (Natalia De Souza Albuquerque). "Но това, което е уникално за кучета и хора е способността да разпознават емоциите в други животински видове".

В експериментите учените са показали на 17 необучени кучета двойни снимки - на едната - усмихнат непознат, а на другата - същият непознат, но намръщен - и пускали два записа на непознат глас, говорещ с бразилския диалект на португалски език - с весел или ядосан тон.

"Ние използвахме португалски за британски кучета, така че те бяха привикнали с тези думи, не са им били познати. Тоест, ние искахме да видим дали кучетата могат да оценят емоционалното съдържание на човешките гласове и дали те наистина ще различат емоционалната информация в тях", обяснява Наталия Албъкърки, докторант в експериментална психология.

Експериментът бил повторен с показване на двойни снимки на други кучета и записи на игрив или агресивен лай.

Кучета правилно подбрали изражението на лицето, съответстващо на тона, в 67% от случаите. Този поразителен резултат показва, че те "имат умствените способности да категоризират емоции".

Това не е първото проучване, което показва, че кучетата могат да различават човешки емоции. Те разбират кога човек се усмихва само по изражението на очите, бе съобщено в доклад в списание Current Biology през февруари 2015. Но новият експеримент е първият, в който кучетата са принудени да обединят два различни сигнала на една емоция, при това се оказа, че те могат да обработват сигнали, за да определят емоциите на непознати.

Проучването не отговаря на въпроса от къде са дошли тези умения у кучетата. Винаги ли са го имали или са се развили в резултат на продължилото около 15 хиляди до 30 хиляди години опитомяване?

"Ние не сме уверени на 100%," - отбелязва Албъкърки. Като се има предвид общата история на еволюцията на хора и кучета, за кучетата би била "много ценна" придобивка да се научат да определят по външния вид на човека какво му е настроението - дали е готов да го почеше зад ухото или да го удари. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 10:13

Това отдавна го знае всеки който е отглеждал куче. Май учените последни разбират всичко...