И първите животни на Земята са предизвикали глобално затопляне

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 12:41 5239 0

Credit: CC0 Public Domain

Еволюцията на първите животни на Земята преди повече от 500 милиона години е предизвикала глобално затопляне, показва ново изследване, цитирано от phys.org.

Преди около 520-540 милиона години, животинският свят се развива в океана и започва да разгражда органичния материал на морското дъно, което води до повече въглероден диоксид и по-малко кислород в атмосферата.

През следващите 100 милиона години условията за тези най-ранни животни стават много по-сурови, тъй като спада нивото на кислород в океана и въглеродният диоксид причинява глобално затопляне .

Изследването, публикувано в Nature Communications, е на учени от университетите в Ексетър, Лийдс и Антверпен, както и от Vrije Universiteit Брюксел.

"Подобно на червеите в градината, малките същества на морското дъно разрохкват, смесват и рециклират мъртвите органични материали - процес, известен като биотурбация", разказва проф. Тим Лентън (Tim Lenton) от Университета в Ексетър.

"Тъй като ефектът от ровенето на тези животни е толкова голям, е очаквано да се появят големи промени в околната среда, когато цялото океанско дъно премине от спокойно в биотурбатирано състояние".

Следи от древна биотурбация.

"Забелязахме наистина спад на нивата на кислорода в океана преди около 520 милиона години", заяви проф. Филип Мейсман (Filip Meysman) от Университета в Антверпен.

"Но доказателствата от скалните следи показват, че седиментът е бил обработван слабо".

Професор Саймън Поултън (Simon Poulton) от Университета в Лийдс заяви: "Това означава, че животните, живеещи в морското дъно по това време, не са били много активни и не се движели много дълбоко в морското дъно. "На пръв поглед тези две наблюдения не изглеждат много съгласувани"

Водещият автор д-р Себастиаан ван де Велде от Vrije Universiteit Брюксел обяснява: "Критичният фактор е да се осъзнае, че най-големите промени се случват при най-ниските нива на активност на животните.

"Това означава, че първите биотурбатори са имали огромно въздействие."

Изследователите твърдят, че тази реализация е "липсващото парче от пъзела" , което им позволява да конструират математически модел на Земята около това време, за да видят промените, причинени от тези ранни форми на живот.

Камбрийска морска фауна. 

Д-р Бенджамин Милс (Benjamin Mills), също от Университета в Лийдс, който ръководи тази част от изследването, обяснява: "Когато правехме нашия модел, бяхме изненадани от това, което видяхме.

"Еволюцията на тези малки животни наистина намалява кислорода в океана и атмосферата, но също така увеличава нивата на атмосферния въглероден двуокис до такава степен, че причинява глобално затопляне.

"Знаехме, че се е случило затопляне в този момент от историята на Земята, но не осъзнавахме, че за това може да са били виновни животните".

Този процес довежда до по-лоши условия за тези животни, които вероятно са допринесли за редица масови измирания през първите 100 милиона години на еволюцията на животните.

"Има интересен паралел между най-ранните животни, които променят своя свят по начин, който е неблагоприятен за тях самите и това, което ние хората въздействаме на планетата сега", коментира проф. Лентън (Lenton), директор на новия Институт за глобални системи към Университета Ексетър, чиято цел е да разработи решения на предизвикателствата пред света днес.

"Ние създаваме по-горещ свят с разширяваща се океанска аноксия (недостиг на кислород), което е лошо за нас и много други същества, с които споделяме планетата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !