Яни или Лоръл? Защо мозъкът чува едното или другото в тази аудиоилюзия

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 00:11 17800 0

В мрежата се появи един акустичен аналог на известната "рокля на раздора", която предизвика много спорове. Слуховата илюзия изглежда е разделила хората на страстни лагери в зависимост от това дали чуват името "Яни" (Yanny) или "Лоръл" (Laurel), а някои - ту едното, ту другото.

Илюзията първо бе показана в Reddit преди няколко дни. Тя прилича на известния дебат на роклята от 2015 г., в който някои хора се клеха, че роклята е черна и синя, а други казваха, че е бяла и златна. Според едно изследване на тази илюзия хората виждат различни цветове, поради предположенията, които мозъкът прави за осветяването на роклята при различни условия на осветеност.

Блогърът Клои Фелдман (Cloe Feldman) попита следващите я в инстаграм кой вариант чуват: 53% посочват, че това е по-скоро "Яни". Профилът на Фелдман има около един милион последователи. Друго проучване в същата социална мрежа се проведе от собствениците на акаунта @ KFCRadio: 52% от аудиторията им са сигурни, че чуват "Лоръл".

Попълване на липсващата информация

Тази най-нова "илюзия", въпреки че се основава на слухово възприятие, а не на визуално, вероятно също се свежда до интерпретацията на мозъка. Идея е, че ако има някаква неяснота относно звук или дума, мозъкът ще допълни липсващата информация било за дума или звук и ще прецени е правилно да я изтълкува.

"Това подчертава доколко активно мозъкът  интерпретира сензорния вход и по този начин външният свят е по-малко обективен, отколкото ни се ще да вярваме" заяви пред The Guardian Дейвид Алайс (David Alais) от Университета в Сидни, който изучава аудиовизуалното възприятие.

Формата на ушите и възрастта също могат да играят роля. Оказва се, че с възрастта хората започват да губят способността да чуват по-високите звуци, така че е по-вероятно да чуят "Лоръл", какъвто беше случаят с Алаис, който е на 52 години.

Когнитивният невробиолог от Университета Маастрихт в Холандия Ларс Рике (Lars Riecke) коментира за The Verge, че "Яни и Лоръл" е звуков аналог на визуално двусмислена фигура. Тези изображения използват свойствата на зрителната система на организма, които позволяват да виждаме различни обекти в едно и също изображение. Примери за такива рисунки като "вазата на Рубин". Според Рике, дебатът за аудиозаписа се дължи на индивидуалните особености на възприемане на високите честоти, както и възможностите на аудиоапаратурата, с помощта на която човек слуша записа. Тези, които по-добре възприемат високите честоти - например деца и юноши - често слушат "Яни". Вероятно по време на обработката на записа високите честоти на звуците "y" и "n" са изкуствено повдигнати, за да се усложни възприятието.

Вазата на Рубин. Ваза или два човешки профили.

Специалистът по фонетика Челси Сънкер (Chelsea Sanker) поясни, че най-вероятно записът е бил обработен, а на изходния файл е произнесено нещо между двете имена. Може би сходството на "y" и "l" възникна, тъй като говорещият не прибягна до веларизациия - допълнителна артикулация, при която задната част на езика се приближава към мекото небе. Този начин на произнасяне на тези звуци е необичаен за тези, за които английският е роден език. Втората сричка на думата започва с "n" или "r", и двата звука са сонарни, тези съгласни могат да бъдат "издърпани", така че след обработката също лесно могат да бъдат объркани.

Бхарат Чандрасекаран (Bharath Chandrasekaran), изучаващ разстройства в общуването, смята, че причината за объркването би могъл да бъде шумът в записа. За да отдели речта от шума, мозъкът "довършва" безразборно звучащите фонеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !