Японска орхидея се опрашва от малки мухи

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2024 в 00:00 1794 0

Близък план на завитъците и изображение на цели стъбла на <em>Oberonia japonica</em>, вид орхидея, роден в Япония.

Кредит Sunakawa et al 2024

Близък план на завитъците и изображение на цели стъбла на Oberonia japonica, вид орхидея, роден в Япония.

Изследователи от Токийския университет откриват първите видове орхидеи, опрашвани от един дребен вид мухи. Това е първият документиран случай на вид орхидея, за който е установено, че се опрашва от галици - Cecidomyiidae - семейство малки мушици, и това прави орхидеите единадесетото такова семейство растения. Констатациите са публикувани в списание Ecology.

Семейството на орхидеите е богато както на брой, така и на разнообразие. Техният диапазон от форми и размери се дължи на това, че са се развили, за да привличат различни опрашители. Учените обаче са картографирали биологията на опрашване само на около 10% от всички видове орхидеи.

Тримата изследователи - Юта Сунакава (Yuta Sunakawa), Ко Мочизуки (Ko Mochizuki) и Ацуши Кавакита (Atsushi Kawakita) - се заемат да проучат възможния опрашител на Oberonia japonica, вид, растящ в Япония и член на рода Oberonia, един от родовете с най-малките известни цветове в семейството на орхидеите. Оранжевите цветове на това растение са с размерите на върха на механичен молив и са подредени в пет до шест спирали. Спиралите от цветчета обикалят стъблата над сто пъти. Екипът заминава в префектура Аичи, за да наблюдава и събере "посетителите", залепени за цветята, за да види какъв вид са те и дали всъщност опрашват растенията.

"Проведохме теренно наблюдение на посетители на цветята на 11–12 и 14 май 2022 г. в тяхното естествено местообитание в Шинширо, префектура Аичи", разказва Юта Сунакава.

"Интересното е, че тези посетители на цветчетата са наблюдавани изключително през нощта, от 21:00 до 6:00 ч. Тъй като и цветята, и мушиците бяха изключително малки, първоначално можехме да различим само присъствието на "малки насекоми". Едва след като заснехме изображение с макро обектив, открихме, че това са мушиците галици. Заснемането на мушиците, носещи полинарията на орхидеята, бучка цветен прашец и допълнителни структури, бе вълнуващо преживяване."

Галици върху стрък на Oberonia japonica, вид орхидея, растяща в Япония. Кредит: Sunakawa et al 2024

Но когато една загадка се решава, други се появяват на нейно място. Галиците, открити по цветята, са предимно женски с една и съща външна морфология.

Галиците живеят в повечето местообитания по света и подобни видове орхидеи могат да бъдат намерени в неотропичните региони на Полинезия, Азия и Африка. Тези два фактора предполагат, че може да има други видове орхидеи, опрашвани от галици, които чакат да бъдат открити. И така, Сунакава обяснява следващите стъпки за изследването.

"Причината, поради която само женските галици са привлечени от тези цветя и защо те действат така, сякаш пренасят полинарии, все още е неизвестна. Ние сме нетърпеливи да разрешим тази загадки чрез допълнителни полеви наблюдения, наблюдения на други места и наблюдения на други тясно свързани видове."

Справка: Pollination of Oberonia japonica (Orchidaceae) by gall midges (Cecidomyiidae), Ecology (2024). DOI: 10.1002/ecy.4293

Източник: Tiny orchid flowers pollinated by tiny flies, University of Tokyo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !