Нов вид орхидеи растат незабелязано в тревни площи и паркове в Япония

Ваня Милева Последна промяна на 20 март 2023 в 00:01 2318 0

Spiranthes hachijoensis

Кредит Katsumi Iwahori KS246, KYO

(фиг. 1) Spiranthes hachijoensis

Изключително рядко се открива нов растителен вид в Япония - страна, в която флората е подробно проучена и документирана.

Но ето че забележителен нов вид орхидея, чиито розови венчелистчета поразително приличат на фигурки от стъкло (фиг. 1), наскоро е открит от професор Кенджи Суетсугу (Kenji Suetsugu) и неговите сътрудници. Тъй като първоначално е забелязана близо до остров Хачиджо в префектура Токио, новият вид е наречен Spiranthes hachijoensis.

Интересно е, че той може да бъде открит в позната среда като тревни площи и паркове, а дори и в частни градини и на балкони. Това изследване предполага, че други нови видове могат да се крият на обичайни места, като по този начин отпада необходимостта да се навлиза в отдалечени тропически гори, за да бъдат открити.

Родът Spiranthes обхваща великолепно разнообразие от орхидеи, които притежават редица отличителни морфологични белези. Цветовете обикновено са малки, бели или розови и са разположени спираловидно около централна дръжка, откъдето идва и прозвището "дамски коси". Spiranthes е най-познатата орхидея в Япония и е ценен от векове, като дори се появява в Manyoshu, най-старата запазена антология на поезията в Япония.

Дълго време на японските острови се е смятало, че Spiranthes представлява един вид: Spiranthes australis. Въпреки това, докато провежда обширни теренни проучвания, фокусирани върху японски образци Spiranthes, Суетсугу се натъква на няколко популации на неизвестен таксон Spiranthes с безкосмени цветни стъбла, в Япония (фиг. 1).

Неизвестният таксон често расте заедно с S. australis, но цъфти около месец по-рано, което води до репродуктивна изолация между двата таксона. Като се има предвид, че S. australis се характеризира с покрито с власинки цветоносно стъбло, безкосместите екземпляри може да са пренебрегнати. Вследствие на това Суетсугу и колегите му започват цялостно и многостранно десетгодишно проучване, за да установят как точно се различават тези растения. Екземплярите са събрани от различни места в Япония, Тайван и Лаос.

Чрез интегриране на резултатите от ДНК анализа, морфологията, полевите наблюдения и репродуктивната биология Суетсугу и неговите сътрудници откриват, че това е криптичен вид. Какво означава това?

Криптичните видове се състоят от два или повече таксономични единици, които са под едно име, защото са повече или по-малко неразличими морфологично. Тези видове са потенциално важни за подробни оценки на биоразнообразието. За да се определят границите на криптичните видове, се прилага генетичен анализ. Криптичните видове може да са резултат от сравнително скорошна диверсификация.

Новият вид Spiranthes hachijoensis показва високо ниво на молекулярна дивергенция, макар и с минимална морфологична диференциация (фиг. 2).

Генетичната разлика между S. hachijoensis и неговия най-близък роднина е сравнима или дори по-голяма от генетичната разлика между двойки от други видове Spiranthes. Кредит: Kenji Suetsugu

Фактът, че "обикновеният" Spiranthes всъщност е разделен на два вида, вероятно ще събуди любопитството на широката общественост.

Откриването на нов вид цъфтящо растение в Япония се счита за изключително рядко събитие, тъй като флората на този регион е добре проучена.

Въпреки това новият вид, за който се съобщава тук, може да бъде открит да расте дори в обикновена среда като паркове и тревни площи.

S. hachijoensis, растящи в саксия в училище. Кредит: Katsuya Iwahori

Някои от екземплярите, използвани за описанието на този нов вид, са събрани от частни градини и балкони. Откриването на нови видове, скрити в обикновени местности, подчертава необходимостта от упорито изследване, дори и в привидно добре проучени места.

Справка: Suetsugu, K., Hirota, S.K., Hayakawa, H. et al. Spiranthes hachijoensis (Orchidaceae), a new species within the S. sinensis species complex in Japan, based on morphological, phylogenetic, and ecological evidence. J Plant Res (2023). https://doi.org/10.1007/s10265-023-01448-6

Източник: An elegant new orchid hiding in plain sight, KOBE UNIVERSITY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !