Сложна мрежа от гъби свързва орхидеите в тропическите гори

Орхидеите, които растат в короните на дърветата, могат да получат достъп до храна, като се свържат с мрежа от гъбични нишки

Ваня Милева Последна промяна на 13 октомври 2022 в 00:01 9214 0

Кредит Pxhere

Дивите орхидеи, растящи по дърветата, често разчитат на гъбични мрежи, за да оцелеят

Високо в короните на дъждовните гори мрежа от гъбични нишки свързва корените на орхидеите в нещо като разпръсната, свързана с кората мрежа. Тази споделена общност от симбиотични гъби може да направи живота на орхидеите, които растат по дърветата, далеч от почвата малко по-поносим, а също и да послужи за цел на усилията за опазване на околната среда.

Растенията са зависими от гъбите, за да оцелеят, разказва Реми Петроли (Rémi Petrolli) от Националния музей по естествена история в Париж, Франция.

"Орхидеите са невероятно странни", отбелязва Никол Хинсън (Nicole Hynson) от Хавайския университет в Маноа, която не е участвала в проучването.

Те създават много стотици хиляди миниатюрни, подобни на прах семена, които се разнасят от вятъра, но имат незначителни калорийни запаси. Затова те зависят от гъбичките, за да изхранват растежа на леторастите, посочва Хинсън.

Голяма част от това, което се знае за тези връзки между орхидеите и гъбите, идва от орхидеите, които растат в почва в среди с умерен климат, обяснява Петроли. Но по-голямата част от видовете орхидеи живеят в тропиците и са епифитни растения, което означава, че живеят и растат върху други, по-големи растения като дървета.

Две орхидеи Sarcochilus parviflorus, растящи епифитно. Кредит: Wikimedia Commons

На остров Реюнион в Индийския океан Петроли и колегите му вземат проби от корените на 10 вида тропически орхидеи, растящи върху шест отделни дървета, по три от два различни дървесни вида. Симбиотичните микоризни гъби, които навлизат в кореновата тъкан на орхидеите, се разрастват и в околната кора, така че екипът изрязва и малки проби от кората, като общо прави 453 проби от кората и корените, 348 от които са директно от орхидеите.

Екипът използва генетично секвениране и анализ, за да разбере какви видове гъбички има в пробите и как те са разпространени сред 10-те вида орхидеи, открити в дърветата. Като сравняват координатите на местоположението на всяка проба върху ствола на дървото, те установяват, че орхидеите споделят едни и същи гъбички чрез кореновите си системи, създавайки клъстерни мрежи по кората. Понякога три или повече различни вида орхидеи споделят една и съща гъбична маса.

Петроли заявява, че е изненадан от последователността на мрежовите модели при различни дървета и няколко вида орхидеи.

"Това явление може да се среща много често по дърветата в тропическите гори", обяснява Петроли.

Екипът установява също така, че младите филизи на орхидеи остават свързани с гъбичната маса, свързана със съседните възрастни орхидеи.

"Покълването на семената може да бъде улеснено от присъствието на възрастни орхидеи, около които са концентрирани симбиотични гъби", обяснява Петроли.

Екипът иска да провери дали хранителните вещества и водата преминават между орхидеите чрез техните общи гъбни мрежи. Споделянето на ресурсите може да улесни живота на епифитите, тъй като водата и минералите не са толкова надеждни, колкото в почвата под тях.

Много епифитни орхидеи са застрашени от изчезване, отбелязва Петроли, така че ако растенията споделят ресурси чрез гъбните си мрежи, това може да подпомогне програмите за защита.

"Би било по-ефективно семената на застрашените орхидеи да се засяват върху кората в близост до възрастните, а не на разстояние или върху други дървета", посочва Петроли.

Справка: Spatial turnover of fungi and partner choice shape mycorrhizal networks in epiphytic orchids
Rémi Petrolli,Lucie Zinger,Benoît Perez-Lamarque,Géromine Collobert,Chantal Griveau,Thierry Pailler,Marc-André Selosse,Florent Martos
Journal of Ecology, First published: 25 August 2022 https://doi.org/10.1111/1365-2745.13986 

Изтoчник: A complex network of fungi links orchids in the rainforest canopy, Jake Buehler, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !