Искате да забавите стареенето? Да, но отговорът няма да ви хареса (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2021 в 00:00 20612 2

Кредит: freethink.com

Според ново изследване може да има изненадващо ефективен начин за мъжете да увеличат продължителността на живота си, но това изисква доста сериозна промяна във тялото им, което може да не се хареса на никого.

Международен екип, ръководен от изследователи от Университета в Отаго, Нова Зеландия, успя да покаже, че кастрацията на мъжки овце забавя стареенето на ДНК и същите принципи могат да важат и за хората.

„Както фермерите, така и учените от известно време знаят, че кастрираните мъжки овце живеят средно много по-дълго от непокътнатите си събратя. Все пак, сега за първи път някой се е вгледал в ДНК, за да се види дали тя също страрее по-бавно", разказва Виктория Сагре (Victoria Sugrue), изследовател в Университета на Отаго и водещ автор на изследването, публикувано в списание eLife.

Изследването демонстрира инструменти, които осветяват скоростта, с която ДНК старее. Всъщност, благодарение на съвременните изследвания, вече сме в състояние да оценим възрастта на хората и другите същества само п о тяхната ДНК.

„Разработихме начин за измерване на биологичната възраст при широк кръг бозайници - разгледахме над 200 вида досега и открихме изненадващо нещо общо, което кара животните остаряват“, разказва съавторът на изследването Стив Хорват (Steve Horvath), професор от Калифорнийския университет Лос Анджелис. „Но проучването с овце е уникално с това, че специално изолира ефекта на мъжките хормони върху стареенето“.

Хорват изобретява „епигенетичен часовник“, биохимичен генетичен тест, който може да се използва за измерване на възрастта. Тестът показва нивата на метилиране, биологичен процес, за който е установено, че е ключов за стареенето.

„Открихме, че мъжете и жените имат много различни модели на стареене на ДНК при овцете. И че въпреки че са мъже, кастратите имат много женствени характеристики на специфични ДНК участъци“, обяснява Тим Хоре (Tim Hore), съръководител на изследователския екип и лектор в Отаго.

Същите констатации, твърдят учените, биха могли да бъдат приложени и към хората.

"Интересното е, че тези участъци, които са най-засегнати от кастрацията, се свързват с рецепторите на мъжки хормони и при хората с много по-голяма степен, отколкото бихме очаквали, ако беше случайно", коментира Хоре. „Това осигурява ясна връзка между кастрацията, мъжките хормони и специфичните за пола разлики в стареенето на ДНК“.

Въпреки че учените няма скоро да започнат да препоръчват кастрация на мъжете - и едва ли ще стане някога - изследването може да позволи на фермерите да идентифицират овцете, които ще живеят по-дълго и с по-продуктивен живот.

Всъщност овца в Нова Зеландия, наречена „Шрек“, успя да отгледа почти 60 килограма руно и доживее до 16-годишна възраст, много над средната максимална възраст от десет години. И да, Шрек е бил кастриран мъжки.

Справка: Castration delays epigenetic aging and feminizes DNA methylation at androgen-regulated loci, 
Victoria J Sugrue  et al.,  eLife 2021;10:e64932 DOI: 10.7554/eLife.64932

Източник: Castration delays DNA aging, ALLEN INSTITUTE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

2

Гражданин

12.07 2021 в 21:46

Трудно е са се каже, защото дълголетието зависи от различни фактори. Не само от хормоните. Но има изследване за монаси от 16 в. И е доказано, че са били дълголетници. При това мъже и жени по равно. А монасите са си нещо като кастрирани.

2602

1

Г-н Колев

12.07 2021 в 12:01

Интересно дали историята води статистика за живота на кастратите в Османската империя или при египетските фараони където голяма част от висшата администрация са кастрати.