Изчезна един от представителите на семейство котки

Учените не могат да намерят следи от съществуването на животното

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 януари 2018 в 11:38 12971 0

Окончателно бе изключена източната пума от американския Федерален списък на застрашени диви животни.

Съобщението, че животно е признато за изчезнало, е публикувано във Федералния регистър на правителството на САЩ.

Решението за изключването на този подвид (Puma concolor cougar) от списъка се базира на информация и анализ, който показва, че животното вероятно е изчезнало в продължение на много десетилетия, много преди неговото вписване по реда на закона за опазване на природата. Източната пума не е наблюдавана от 30-те години  на миналия век насам, с генетичните тестове потвърдиха, че последните валидни наблюдения са били на освободени или животни, избягали от плен.

Смята се, последният екземпляр вероятно е бил прострелян от ловци в Мейн през 1938 г.

Тази голяма котка е била постоянно преследвана и отстрелвана заради това, че е заплаха за хората и добитъка, но има нужда от едно по-дълбоко разбиране на ролята, която едрите хищници като пумите играят в екосистемите, защото те нанасят не само вреди, но и ползи.

Едно скорошно изследване подробно описва тези ползи, пумите са полезни за човешкото здраве в повече от един аспекта. Те не само да намаляват броя на кърлежите като ограничават популацията на елените, но и спасяват човешки животи като намаляват сблъсъците на елените с автомобили. Според статистиката реинтродукцията* на пумите в западните щати е предовратило 22% от инцидентите на сблъсъци на елени с автомобили, спестявайки живота на 115 души и предотвратявайки над 21 000 инцидента. Това ще спести на икономиката впечатляващите 2.12 милиарда долара.

*реинтродукция - преселването и заселването отново на диви животни и растения от определен вид на територия, където преди това са обитавали, но по някаква причина са изчезнали, за да се създаде нова и стабилна популация.

Актът на американската служба за опазване на рибата и дивата природа за официално признаване на източната пума за изчезнала, влиза в сила на 22 февруари 2018 г.

Канадски ловец позира с убитата от него пума в провинция Албърта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !