Изчезналият сладководен делфин от Амазонка е най-големият за всички времена

Делфинът, живял в Амазонка преди 16 милиона години, е достигал на дължина до 3,5 метра - по-голям от всеки друг сладководен делфин

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2024 в 11:47 2581 0

Художествена реконструкция на Pebanista yacuruna в мътните води на перуанската пра-Амазонка

Кредит Jaime Bran

Художествена реконструкция на Pebanista yacuruna в мътните води на перуанската пра-Амазонка

Басейнът на Амазонка някога е бил местообитание на сладководни делфини, които са израснали до 3,5 метра дължина - което ги прави най-големите речни делфини, известни на науката.

Изследователите направиха изненадващото откритие по време на експедиция в Перу през 2018 г., разказва Алдо Бенитес-Паломино (Aldo Benites-Palomino) от Университета в Цюрих в Швейцария. Екипът намира вкаменения череп на животното, стърчащ от речен насип, и веднага разбира, че това е делфин. Внимателният анализ потвърждава, че гигантският череп не прилича на някой, досега откриван делфин.

Сега изследователите са нарекли новия вид Pebanista yacuruna. Името е в чест на митичен воден народ – Якуруна – за който се смята, че обитава подводни градове в басейна на Амазонка.

Фосилът на 16 милиона години е открит в район, който някога е бил покрит с езеро, което е било "невероятно голямо – почти като малък океан в средата на джунглата", разказва Бенитес-Паломино. Въз основа на малкия размер на очните кухини на древния делфин и големите му зъби, той обяснява, че P. yacuruna вероятно е бил хищник с лошо зрение. Той е разчитал до голяма степен на ехолокацията, за да си намира риба.

"Знаем, че е живял в много кални води, защото очите му са започнали да намаляват по размер", посочва Бенитес-Паломино.

Тъй като фосилът е намерен в басейна на Амазонка, изследователите очакват най-близките му живи роднини да са съвременните делфини на река Амазонка. Но вместо това учените откриват, че P. yacuruna е по-тясно свързан с речните делфини от Южна Азия. Подобно на тях, този древен вид има повдигнати гребени на черепа си, които подобряват способността му за ехолокация.

P. yacuruna може да е изчезнал по време на по-мащабна екологична промяна, разказва Бенитес-Паломино.

"Преди около 11 до 12 милиона години тази мега влажна система започва да се оттича, отстъпвайки място на съвременната Амазонка. Много видове изчезват в този момент и това може да е била съдбата и на този гигантски делфин.

Справка: Aldo Benites-Palomino et al. ,The largest freshwater odontocete: A South Asian river dolphin relative from the proto-Amazonia. Sci. Adv. 10, eadk6320(2024). DOI: 10.1126/sciadv.adk6320

Източник: Extinct freshwater dolphin from the Amazon was largest of all time, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !