Изненада! Хората светят с видима светлина!

Човешкото тяло буквално сияе

Катя Димитрова Последна промяна на 08 юни 2016 в 14:37 11037 1

Кредит sensingarchitecture.com

Човешкото тяло буквално сияе, излъчвайки видима светлина в изключително малки количества при нива, които се повишават и падат с деня. Това разкриват учени, цитирани от Live Science.

Предишни изследвания показват, че тялото излъчва видима светлина, 1000 пъти по-малко интензивни от нивата, за които нашето око е чувствително. Всъщност, почти всички живи същества отделят много слаба светлина, която се счита за страничен продукт от биохимични реакции, включващи свободни радикали.

Тя се различава от инфрачервеното излъчване - невидима форма на светлина, която идва от топлината на тялото.

За да научат повече за тази слаба видима светлина, учените в Япония провели експеримент с изключително чувствителни камери, които позволяват разкриването на единични фотони. Пет здрави доброволци от мъжки пол на 20 години са били поставяни голи пред камерите в пълна тъмнина за 20 минути на всеки три часа от 10:00 ч. до 22:00 ч. в продължение на три дни.

Изследователите открили, че сиянието на тялото нараства и се понижава през деня, с най-ниска точка в 10:00 ч. и с връх в 16:00 ч., като след това постепенно намалява. Тези резултати показват, че светлината в тялото ни най-вероятно се дължи на това как метаболитните ритми варират в течение на деня.

Лицата светят повече от останалата част на тялото. Причината е, че те са по-загорели, тъй като са най-изложени на слънчева светлина - пигментът зад цвета на кожата, наречен меланин, има флуоресцентни компоненти, които биха могли да засилят производството светлина от организма.

Учените смятат, че въз основа на светлината на тялото ще се преценява вътрешното състояние на човека и неговото здраве.

Подробности за изследването ще бъдат разкрити на 16-ти юли в списание PLoS ONE.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8511

1

Бранимир

16.09 2017 в 04:12

Катя, заглавието ваше ли е или го е сложил някой редактор ? Питам, понеже то ми напомня за едни други сайтове, които не уважавам.