Как мишките се настаниха в домовете ни

Антония Петрова Последна промяна на 28 март 2017 в 13:05 8076 1

Мишките са живели заедно с хората от 15 000 години, показват вкаменелости от източното крайбрежие на Средиземно море. Това е много по-рано от досега смятаното и загатва за зората на земеделието. 

Дивите мишки са се промъкнали в поселищата на територията на Плодородния полумесец, обхващащ днешна Сирия, Ливан, Йордания, Палестина и Израел, за да крадат зърнени растения и семена, съхранявани от уседналите древни хора. Така гризачите правят първата стъпка към превръщането си в това, което наричаме днес домашни мишки.

Намаляването на мобилността на ловците-събирачи по време на Късния Плейстоцен променя връзката им с животните и води до тяхното одомашняване.

"В наши дни благодарение на тази връзка домашната мишка вече е колонизирала почти всяко ъгълче от света и се е превърнала в почти толкова повсеместна, както хората, а също и един от най-настъпателните видове бозайници", обяснява д-р Тома Кучи (Thomas Cucchi) от френския Национален музей по естествена история (Museum national d'Histoire naturelle), извършил проучването, което е публикувано на сайта на американската Академия на науките.

Анализът му е основан на данни от вкаменелости от кътници на гризачи, открити в южна част на района. Мишките започват връзката си с хората "още откакто нашият вид започва да усяда и да гради къщи преди 15 000 години", обяснява още Кучи. Променящите се форми на кътниците им в продължение на 200 000 години от Леванта досега показва конкурентните предимства на паразитните мишки в дълговременни селища.

Тогава хората са живели в кръгли къщи, направени от камъни и кал. Те са събирали диви зърнени растения като лимец и ечемик, ловяли са сърни и диви глигани. По всичко личи, че мишките са процъфтявали в тази среда, с изобилна храна и малко хищници. Било е малко преди на сцената да се появят котките и кучетата. Интересното е, че в района се намират едни от най-ранните доказателства за опитомяването на кучета в лицето на гроб с човек и кученце в ръцете му.

Тези територии са смятани отдавна за древния дом на предшествениците на пшеницата, ечемика и граха. Открити са доказателства за култивирането на смокини в долината на река Йордан преди около 11 300 години и на производство на жито в Сирия приблизително преди 9 000 години.

Проучването дава изумителен поглед върху предземеделската връзка на домашната мишка с хората, коментира д-р Джереми Сърл (Jeremy Searle) от Cornell University, пред BBC News. "Най-важното нещо е уседнало съществуване с прибрани на съхранение семена. Не е нужно да е култивирано жито, могат да бъдат диви храни, събрани от древните хора", отбелязва Сърл, който не е свързан с проучването.

Въпреки че е диво животно, домашната мишка живее основно свързана с хората. В наши дни тя се среща и напълно одомашнена като домашен любимец или лабораторна мишка, един от най-важните екземпляри в медицинските изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.03 2017 в 18:38

Голяма работа е домашната мишка. Ако не беше една такава у дома, кой знае кога щях да разместя и да изчистя зад хладилника.