Как се охлаждат котките? И дали може да се поучим от тях? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 август 2023 в 00:01 4707 0

Когато температурите се покачат, хората се потят, кучетата се задъхват, а котките пък не се движат много, за да  не прегряват. Е, донякъде.

Кредит Karl and Ali (CC BY-SA 2.0)

Когато температурите се покачат, хората се потят, кучетата се задъхват, а котките пък не се движат много, за да не прегряват. Е, донякъде.

Когато температурите се покачат, хората се потят, кучетата се задъхват, а котките пък не се движат много, предпазвайки се така да не прегреят.

Котките, които трябва да поддържат вътрешна телесна температура от 38°С до 39°С, имат няколко метода за поддържане на прохлада в жегата –  единият от които е, да не се натоварват прекалено много в горещите дни.

Проводимостта позволява на котките да се охладят или стоплят чрез контакт с предмети с различна температура. Ето защо често можете да намерите котката си да търси прохладните плочки в кухнята или банята в горещ ден. Този метод е ефективен и за кучетата, и за хората. Но понякога това не е достатъчно.

Погрешно е схващането, че котките се потят през лапите си, за да се охладят. С напредването на лятото може да видите влажни отпечатъци от лапи, но както казва ветеринарят Кимбърли Мей (Kimberly May) пред The ​​Washington Post, „секретите там или от носа, устата или езика им не са за изпотяване, те са за защита и влагата им и е недостатъчна за охлаждане на кръвта.

Вместо това за котките се прилага метод, който работи за охлаждане и при хората чрез изпаряване - като се подстригват редовно.

Слюнката от езиците им действа като пот, която охлажда тялото им, когато се изпари - ето защо може да помогнете за охлаждането на котката си, като използвате влажна кърпа, за да намокрите леко козината им. При екстремно време котките също се задъхват, но за разлика от кучетата, които се задъхват редовно, за да се охладят, интензивното дишане на котката е признак на по-опасно прегряване или друго сериозно заболяване.

И ако се изкушавате да обръснете котешкия си приятел, за да му помогнете да се охлади – недейте!

„Козината действа като термичен регулатор, за да забави процеса на поглъщане на топлина“, обяснява за The Washington Post Джеймс Джоунс (James H. Jones), експерт по сравнителна физиология на упражненията на животните и терморегулация в Калифорнийския университет в Дейвис.

Кожените палта са силно еволюирали - през зимата те поддържат животните топли, но през лятото работят както за защита на деликатната кожа от слънцето, така и за забавяне на дехидратацията (Джоунс отбелязва, че според изследването обръснатите камили се справят по-зле в пустините от тези с непокътнатата козина).

Но дори и с тези методи за поддържане на хладно, котките също разчитат на предимствата на домашния живот, за да се чувстват комфортно. Така че, въпреки че са еволюирали от диви предци и са в състояние да издържат, оставете климатика (или вентилатора) включен за вашите котки, когато излизате, и се уверете, че сте им оставили много вода.

Източник: How Do Cats Cool Themselves Off?, MentalFloss

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !