Как вашата ДНК влияе на сексуалния ви живот

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2016 в 13:07 5602 2

Кредит www.schueleraustausch-bw.de

Възрастта на първия секс - age at first sex или AFS.

Вашето ДНК не може да определи точно кога ще загубите девствеността си, но може би играе по-голяма роля за сексуалния ви живот, отколкото учените досега предполагаха.

Ново проучване идентифицира 38 специфични места в човешкия геном, които са свързани с възрастта, на която хората за първи път правят секс. Тези области засягат редица гени, включително някои, които изглежда повлияват на настъпването на пубертета и други, които са свързани с рисковото поведение.

Генетици от Института за метаболитни науки към Университета на Кеймбридж са изследвали ДНК на повече от 380 хиляди души и са установили, че от възрастта за започване на сексуална активност гените влияят не по-малко от социалните фактори, съобщава MedicalXpress с позоваване на списание Nature Genetics.

Известно е, че фактори като стабилност в семейството, влияние на връстниците и личностни качества на самия човек са важни за един тийнейджър при вземане на решението кога да започне сексуален живот.

Според авторите на новото изследване, не по-малко важни за това решение са и човешките гени. Изследователите открили, че възрастта на настъпване на пубертета при мъжете и жените е намаляла от 18 години през 1880 г. до 12,5 години през 1980 година. А между времето за настъпване на пубертета и началото на сексуалния живот съществува взаимна връзка. 

Генетиците са провели проучването си при повече от 59 хил. мъже и 66 хил. жени на възраст от 40 до 69 години и са открили 38 генетични варианта, свързани с възрастта, на която се осъществява първия сексуален опит. Средната възраст е 18 години както за мъжете, така и за жените в проучването.

За да установят дали техните констатации са някаква случайност, учените проверили същите тези генетични варианти в други две големи групи - американки от изследването Women's Health Study и исландци - от Decode Genetics. Въпреки, че участниците в тези проучвания не са съобщавали на колко години са били, когато за първи път са правили секс, учените се ориентирали по раждането на първото им дете. Анализът потвърдил всичките 38 варианта, според проучването.

Изследователите също така отбелязват, че влиянието на ДНК на възрастта, на която някой губи девствеността си остава стабилна - с наследствеността се обясняват около 26% до 28% от случаите - дори ако културните влияния принуждават хората да започнат да правят секс във все по-млада и по-млада възраст.

"Ние показахме, че значителна част от вариантите на този вид поведение се дължи на генетични фактори, които вероятно действат чрез различни биологични механизми," заключават авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.04 2016 в 15:20

ДНК има основно вличние на сексуалния живот - преди всичко като определя пола на повечето хора. Другото са подробности, важното е да не се разнасят болести и да се правят деца.