Какъв е шансът да ви се падне яйце с два жълтъка?

Възможността е почти като печалба от лотарията

Катя Димитрова Последна промяна на 29 юли 2016 в 16:00 18622 1

Кредит http://www.abc.net.au

Ако сте попадали на яйце с два жълтъка, вероятно сте късметлии. Причината е, че това всъщност се случва доста рядко – почти като печалбата от лотарията, твърдят учените. Изследователите изчислили, че да ви се падне такова яйце е около 1 на 1000, пише ABC.

Яйцето с два жълтъка е резултат от две клетки, узрели едновременно. Те минават през репродуктивната система на кокошката заедно и се обвиват в общ жълтък и черупка. Такива яйца обикновено са от млади кокошки, чиито репродуктивни цикли още не са установени.

Способността да се снасят яйца с два жълтъка се предава по наследство. Но броят яйца с двойни жълтъци за един яйценосен период е незначителен - кокошката може да снася яйца с два жълтъка само през определен жизнен цикъл. Често пъти това е характерно за зрели едногодишни носачки, а най-голям е броят на яйцата с два жълтъка през първите седмици от яйцеснасянето.

Кокошките, които снасят яйца с два жълтъка, са високопродуктивни носачки.

Яйцата с два жълтъка имат по-продълговата форма, значително (с 55-60 процента) са по-големи и по-тежки в сравнение с яйцата с един жълтък, но затова пък са с по-тънка черупка.

Освен повече жълтък, "двойните" яйца съдържат и повече белтък. Освен това те са по-големи и тежат по 70-80 грама.

През 2015 г. британската компания Marks & Spencer увеличили шансовете да попаднем на двойно яйце с до 100 на 100. Тя пусна кутии с шест много големи яйца и за всяко от тях беше гарантирано, че има двоен жълтък.

Учените отбелязват, че от този вид яйца не могат да се излюпят пилета. Причината е, че няма достатъчно хранителни вещества и за двата организма и не след дълго те умират.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

1

ovgun

31.07 2016 в 02:35

На село всяко 10-то яйце беше с два жълтъка...