Кактуси цъфтят в Алпите. Инвазивният вид е неизтребим

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2023 в 00:01 4711 0

Кактусите опунция произхождат от Северна и Южна Америка, но присъстват в Швейцарските Алпи още от XVIII век. Кредит: Hippopx/Public Domain Certification

Кактусите обичат горещ и сух климат и са се възползвали от намалената снежна покривка и са се настанили в швейцарските Алпи.

Когато се сетите за Швейцарските Алпи, вероятно си представяте великолепни заснежени планини, а не си представяте покриващи склоновете им кактуси. Но това е реалността в някои части, тъй като инвазивният вид се разпространява в региона благодарение на изменението на климата, излагайки на риск местните екосистеми.

В кантона Вале са се появили кактуси от рода Опунция (Opuntia), наричани бодлива круша, още преди 250 години. Обикновено се срещат в горещ и сух климат, какъвто са имали в родината си в Америка.

Оттогава насам са се разпространили и сега покриват до една трета от наличната земя в някои части на Вале, според Ян Трипонес (Yann Triponez), биолог, който работи в службата за защита на природата на кантона Вале, по информация на The Guardian.

Досега в кантона са открити девет вида, четири от които са особено инвазивни. Разпространението им вреди на други растения в района и по този начин представлява заплаха за биоразнообразието.

"Когато има от тези кактуси, нищо друго не расте", разказва Трипонес пред The Guardian. "Всяко листо покрива почвата и пречи на други растения да растат през нея."

Климатът се затопля и Алпите стават все по-топли, растенията имат по-дълги вегетационни периоди и снежната покривка намалява, което е отворило вратите за инвазивните видове кактуси.

Опунциите предпочитат горещ климат, но лесно оцеляват при температури до -15°C, обяснява пред The Guardian професорът по геология и ботаник Петер Оливер Баумгартнер (Peter Oliver Baumgartner). Това, което не понасят, обаче, е влагата: "те искат да бъдат на сухо място и не обичат снежната покривка".

Тъй като изменението на климата продължава да намалява снежната покривка, кактусите ще се чувстват добре. Едно неотдавнашно проучване установи, че снежната покривка в Алпите е с повече от месец по-малка от средните исторически стойности, "което е безпрецедентен спад през последните шест века", пишат авторите.

Опитите да се отърват от нашествениците по склоновете са обречени. Опунциите имат дълги корени и са трудни за изкореняване, те могат да оцелеят след стъпкване, изсушаване и дори изкореняване.

"Можем да ги ограничим", коментира Баумгартнер, "но не мисля, че можем да се отървем от тях."

Източник: Cacti Are Thriving In Snowless Alps As Climate Change Ramps Up,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !