Какво означава победата на Тръмп за науката

Георги Гърков Последна промяна на 09 ноември 2016 в 17:08 15842 2

Америка вече направи своя избор.

Републиканският кандидат Доналд Тръмп ще бъде 45-ият президент на САЩ.

Но какво може да означава неговият предстоящ мандат за технологиите и науката?

Криптиране, киберсигурност

Макар че победата на републиканския кандидат е вече факт, все още не е ясно какви действия възнамерява да предприеме неговата администрация по въпросите на киберсигурността и криптирането, а малкото изказани позиции звучат твърде общо.
По време на президентските дебати той пренебрегва заключението на разузнавателния сектор, че атаките срещу Хилъри Клинтън са подготвени или подкрепени от руското правителство. Но същевременно Тръмп призовава за бойкот на Apple поради отказа на компанията да съдейства на властите за отключването на телефона на убиец.

Подобно на повечето негови политики, в плана за киберсигурност на Тръмп липсва конкретика. Предлага се "разглеждането на всички киберзащити и уязвими места за САЩ, включително критичната инфраструктура, от екип с представители на военните, правоприлагането и частния сектор."

Наука

Според някои критици мандатът на Тръмп ще доведе до катастрофа за науката. Повечето анализи на предложените от него бюджетни политики стигат до заключението, че те ще доведат до появата на големи дефицити, и в условията на сравнително отстъпчив конгрес, това би могло да означава, че поне една част от предложените промени ще влязат в сила. В резултат на което правителството ще трябва да намери начин да намали разходите.

Ще се запази ли финансирането на научни проучвания в хода на процеса? Тръмп не дава знак. Много от неговите отговори по отношение на определени области на науката се фокусират върху трудните избори, които трябва да бъдат направени в светлината на бюджетните ограничения. С изключение на НАСА, Тръмп не разпознава други сфери на науката, които са истински достойни за финансиране.

Като цяло републиканският кандидат не проявява особен интерес към научните открития. Случвало се е неведнъж да говори открито в подкрепа на отдавна опровергания мит, че ваксините предизвикват аутизъм. Климатичните промени пък не са нищо повече освен заговор на китайците, целящ "спъване" на чуждестранните икономики.

Колкото до неговите планове, където има такива, те напълно отразяват въпросното пренебрежение. По отношение на енергийната ефективност Тръмп планира да направи пълната противоположност на необходимото за справяне с климатичните промени и възнамерява да осъществи цялостно премахване на федералните регулации, независимо от научната обоснованост на подобни действия.

Космически изследвания

Остават много неизвестни и по отношение на космическата политика. При все това в официални изявления на неговата кампания, както и в редица статии Тръмп изказва про-пазарен възглед по отношение на цивилните космически полети.

"Партньорството между частния и публичния сектор трябва да бъде фокусът на нашите усилия", пишат Боб Уокър и Питър Наваро, политически съветници на републиканския кандидат, в Space News през октомври. "Подобни партньорства носят не само ползата от по-ниски разходи, но и полза за партньорите, на които се предоставя възможността да мислят извън бюрократичните структури и регулации."

"Източници, близки до кампанията на Тръмп, се съгласяват, че има вероятност новата администрация да преразгледа скъпоструващи програми на НАСА - като например системата Space Launch и космическия кораб "Орион", които могат да бъдат заменени от по-евтини, частни алтернативи.", пише ArsTechnica.

Интелектуална собственост

Тръмп няма официално публикувани политики за авторските права или патентите и е говорил малко по темата. При все това републиканският кандидат има близки връзки с развлекателната индустрия и е заобиколен от хора с по-крайни позиции за авторските права. Някои негови позиции също така подсказват, че неговите възгледи за свободата в интернет няма да съвпаднат с тези на реформаторите на авторските права. Тръмп дори говори за затварянето на интернета като начин за борба с ИДИЛ и изказва подкрепа за въвеждането на по-строги закони за клевета.

Марихуаната

Още през 90-те години публичните изяви на Тръмп показват, че е "за" легализирането не само на марихуаната, а на всички наркотици.

За него това бил единствен изход от "войната срещу наркотиците". С годините това явно се е променило, като през 2015 той заявява, че това трябва да бъде решено щат по щат.

В епизод на предаването "Факторът О'Райли" (O'Reilly Factor) от февруари тази година Тръмп споделя, че подкрепя използването на марихуана за медицински цели, но не за развлекателни.

Времето ще покаже какво ще се случи. Но не може да се отрече, че немалка роля за успеха (или липсата на успех) на предстоящия мандат на Доналд Тръмп ще изиграят неговите съветници.

Доналд, избирай ги внимателно!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

10.11 2016 в 11:31

Победата на Тръмп означава провал за науката, която упорито си мечтаеше за Хилъри!

Поздрав!

15914

1

поп Дръвчо

09.11 2016 в 23:20

Нищо не означава.