Какво стимулира жаждата за кръв при комарите? Хормоните им

Изглежда, че един хормон засилва жаждата на насекомите за кървава храна, а друг я изключва.

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2024 в 00:00 807 0

комар

Кредит Peakpx (PUBLIC DOMAIN)

Женските комари са жадни за кръв, за да подпомогнат развитието на яйцата си.

Два хормони работят в тандем, за да активират или потискат желанието на комарите за кръв според наскоро публикувано проучване.

Откритията разкриват възможен механизъм за това, какво задейства привличането на комарите към хора и други животни, което досега оставаше загадка.

"Откритието може да предостави нови цели за пестицидите за предотвратяване на размножаването на комарите и предаването на болести", заявява Джън Дзоу (Zhen Zou), ентомолог в Института по зоология на Китайската академия на науките в Пекин.

Женските на повечето видове комари - включително Aedes aegypti, преносител на вирусите, причиняващи треска денга, жълта треска и зика - се хранят с животинска кръв за развитието на яйцата си. Но след като веднъж са изяли кръв, апетитът им за кръв се прекратява, докато не снесат яйцата си.

Майкъл Странд (Michael Strand), ентомолог в Университета на Джорджия в Атина, си поставя за цел да разбере по-добре механизма, който контролира този цикъл на привличане. Той забелязва, че нивата на произвеждания в червата на насекомите хормон, наречен невропептид F (NPF), се повишават, когато комарите търсят гостоприемник, и изчезват, след като се нахранят с кръв. "Това ни мотивира да проверим дали наличието на този хормон е водещ фактор при търсенето на кръвна храна", обяснява Странд.

Заедно с колегите си Странд анализира ентероендокринните клетки на комарите, които произвеждат хормони в стомашно-чревния тракт. Както се очакваше, нивата на NPF рязко се покачват преди комарите да се нахранят с кръв и спадат шест часа след нахранването им. Привличането на комарите към хората съвпада с тази хормонална промяна: те не проявяват интерес към човешка ръка в деня на храненето си, но се насочват към нея, след като са снесли яйцата си.

"Имаше почти идеален огледален образ", разказва Странд.

След това изследователите отстраняват гена, който произвежда NPF при женските комари, и установяват, че това намалява привличането им към хора. Когато инжектирали хормона в тези мутирали комари, той възстановил интереса им към хората, но имал малък ефект върху комарите, носещи яйца.

Екипът открива също, че някои неврони, които достигат до червата, произвеждат друг хормон, наречен RYamide, който регулира хранителното поведение на насекомите. Точно както нивата на NPF са спаднали след хранене с кръв, нивата на RYamide са се увеличили. При комарите без яйца инжектирането на RYamide намалило нивата на NPF и потиснало привличането им към човешки гостоприемници, докато контролните комари - с естествени нива на хормона - се запътили към човешка ръка. Това предполага, че NPF и RYamide работят заедно, за да стимулират и потискат привличането на гостоприемници при комарите.

Странд и колегите му планират да изследват други молекулярни фактори, които участват в привличането на гостоприемници, за да изградят по-пълна картина. "Животът никога не е прост", заявява Странд.

Справка: Dou, X., Chen, K., Brown, M. R. & Strand, M. R. Proc. Natl Acad. Sci. USA 121, e2408072121 (2024). Article  Google Scholar 

Източник: What drives mosquitoes’ bloodlust? Their hormones, Nature

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !