Как според учените можем да се спасим от комарите

Ваня Милева Последна промяна на 27 юни 2023 в 00:01 9325 0

Комарите убиват повече хора от всяко друго животно, тъй като разпространяват болести като малария, треска денга и вируса на Западен Нил. 

Кредит UC Berkeley

Комарите убиват повече хора от всяко друго животно, тъй като разпространяват болести като малария, треска денга и вируса на Западен Нил. 

Войната с комарите често дава жертви - комарите убиват повече хора от всяко друго животно, тъй като разпространяват болести като малария, треска денга и вируса на Западен Нил.

Дори ако комарите не пренасят тези болести, те все пак са неприятни. Какво привлича комарите и какво препоръчват учените, за да ги държим на разстояние?

Науката за ухапванията от комари

През повечето време комарите пият нектари и сокове от растения и дори помагат за опрашването на цветята. Но когато дойде време женските комари да произведат яйца, бъдещите майки се нуждаят от допълнителни протеини, които си набавят, като пият кръв.

"Когато комарът хапе, той всъщност забива устните си в кожата ви и я опипва, за да намери кръвоносен съд", пояснява д-р Конър Макменимън (Conor McMeniman), доцент по молекулярна микробиология и имунология в Училището по обществено здраве "Джонс Хопкинс Блумбърг" и Института за изследване на маларията "Джонс Хопкинс" в Балтимор.

След като попадне на подходящо място, комарът изсмуква червените кръвни клетки и плазмата, сякаш пие сок със сламка.

В интерес на комарите е да пият бързо и да се измъкнат незабелязано. За да постигнат това, "комарите изплюват в кожата цял коктейл от различни протеини", които действат като болкоуспокояващи и антикоагуланти, които предпазват кръвта от съсирване, обяснява Макменимън. Сърбежът и дискомфортът от ухапванията от комари - резултат от възпалителната реакция на организма ни към този химически коктейл - се появяват едва по-късно, когато нарушителят вече не е изложен на риск да бъде размазан.

Хората реагират по различен начин на ухапванията от комари - един човек може да си тръгне от градинско парти сравнително невредим с няколко пъпки, докато негов приятел може да остане с десетки ранички с размер на монета през следващата седмица.

"Това, колко привлекателни си мислите, че сте за комарите, не е задължително да съответства на това, колко привлекателни сте в действителност за комарите", заявява Макменимън. "Част от това се определя от възприемането на реакцията ви към комарите и от това дали ви сърбят."

Какво привлича комарите

Нарастват обаче доказателствата, които сочат, че уникалната човешка миризма играе голяма роля при определянето на това колко примамливи сте за насекомите.

Макмениман е установил, че някои хора наистина са магнити за комари, и го е документирал в неотдавнашното си изследване в списание Current Biology.

Комарите реагират по различен начин на множеството химични вещества, съставляващи букета от телесни миризми на всеки човек, и смятат, че някои от тях са по-апетитни от други. За съжаление не е лесно да се открие какво прави някои хора изключително привлекателни за комарите.

Женски комар Anopheles gambiae започва да се храни с кръв. Той разпространява малария. Кредит: Wikimedia Commons

Въздухът, който издишваме

"Може да има различни фактори, които да влияят на състава на миризмата ви", обяснява Макменимън, "включително основната храна, генетиката и физиологията ви. Всички тези неща биха могли потенциално да повлияят на видовете молекули, излъчвани от човешкото тяло, а също така да повлияят на състава на микробиома, който живее естествено върху кожата ни."

Би било хубаво просто да възпроизведем профила на миризмите на хората, които комарите избягват, и да го продаваме като спрей за тяло на тези, които са "по-вкусни", но на този етап това не е реалистично.

"Все още се опитваме да разберем химията на този процес", отговаря Макменимън.

Макар че фините детайли за това кои аромати привличат комарите все още се проучват от изследователите, има обща закономерност в способността на насекомите да ни намират.

"Първо ви усещат, след това ви виждат, а когато са достатъчно близо, може би на метър от гостоприемника, всъщност могат да открият топлинни сигнали, разпръскващи се от кожата ви", обяснява Макменимън. Един от най-важните миризми, които привличат комарите отдалеч, е въглеродният диоксид - газът, който издишваме, когато дишаме.

"Общо взето, повечето от тях са привлечени от CO₂ от голямо разстояние", посочва д-р Кристен Хийли (Kristen Healy), доцент по ентомология в Държавния университет на Луизиана и президент на Американската асоциация за контрол на комарите. "Има много изследвания, които показват, че CO₂ от дъха ни при издишване и особено когато се съберат големи групи" може да привлече комари. Телесната топлина и потта също изглежда играят роля.

Въз основа на собствения си опит Хийли казва, че тази хипотеза се е запазила. "Ако съм активна и се потя, определено ще забележа разлика в привличането на комари, защото те могат да се ориентират по тези други допълнителни миризми", разказва Хийли.

„Най-добре проучените обонятелни знаци са въглеродният диоксид и млечната киселина и е доказано, че те привличат комари на десетки метри“, казва Мая Евендън (Maya Evenden), професор в катедрата по биологични науки в Университета на Алберта.

Тъй като комарите се хранят с нектар в цветята, те са особено възприемчиви към флорални аромати, което означава, че могат да бъдат привлечени от парфюми или дрехи, изпрани с ароматизиран перилен препарат, допълва Евендън.

Карбоксилните киселини

Има няколко идентифицирани аромати, които привличат комарите. Киселите аромати на карбоксилните киселини могат да бъдат добавени към този списък, според изследователи от Университета Рокфелер, чието изследване е публикувано в края на 2022г. в Cell.

Позовавайки се на предишни изследвания за привлекателността на карбоксилната киселина, молекула, която е част от овлажняващия слой на кожата, учените от Рокфелер извършват химичен анализ, разглеждайки конкретно киселинните съединения. Със сигурност те откриват, че пробите, които са много привлекателни за комарите, имат високи нива на карбоксилни киселини, особено дълговерижни мастни киселини като пентадеканова, хептадеканова и нонадеканова киселина.

„Ако имате високи нива на това вещество върху кожата си, вие ще сте този на пикника, когото ще нахапят вички комари“, коментира Лесли Восхал, съавтор на изследването и невробиолог в Медицинския институт Хауърд Хюз и Университета Рокфелер, пред Scientific American.

Учените са се опитали да модифицират генетично насекомите, за да намалят чувствителността им към киселините. Това обаче не се отрази на предпочитанията на комарите - те все още предпочитали същите хора - магнити за комари.

„Мисля, че това отразява [факта], че комарите избират кого да ухапят въз основа на няколко – потенциално много – миризми, излъчвани от нашата кожа“, отбелязва Мария Елена Де Обалдия (Maria Elena De Obaldia), съавтор на изследването пред New Scientist. „Това също така отразява адаптивността на обонятелната система на комара: когато един рецепторен път е прекъснат, съответните молекули все още могат да бъдат открити от различен рецепторен път.“

За съжаление е трудно да се модифицира производството на карбоксилни киселини или други аромати, без това да повлияе отрицателно на здравето на човешката кожа, обяснява Восхал пред The ​​Guardian.

През годините редица научни изследвания са посочвали и други потенциални фактори за привличането на комари - някои от тях твърдят, че хората, които пият бира, са по-предразположени към ухапване, а други предполагат, че някои цветове, включително червеният, могат да бъдат допълнително привлекателни за комарите.

"Би било много полезно тези проучвания да се разширят, за да се види колко универсални са тези открития за различните гостоприемници", заявява Макменимън.

Дотогава вероятно все още не трябва да изхвърляте всички червени ризи или бирата си.

Как да се предпазим от ухапвания от комари

Новопоявилите се устройства като ултразвуковите репеленти срещу комари "не са подкрепени от научни изследвания", твърди Хийли. "Никога не бих се доверил на продукт, който твърди, че е 100% ефективен при унищожаването на комарите."

От свещи до спрейове и лепенки, разнообразието от продукти, продавани като репеленти против комари, има едно общо нещо: „Всички репеленти се опитват да маскират сигналите“ от кожата ви, обяснява Евендън.

Устройствата, които разпръскват репелент за насекоми на по-голяма площ, могат да са ефективни, но "мисля, че си струва да се отбележи, че това са инсектициди - очевидно, те са преминали стандартите за регистрация на EPA (Американската агенция за опазване на околната среда), но ще се разхождате в облак от инсектициди", коментира Макменимън.

Вместо това Хийли и Макмемън препоръчват по-изпитани и верни методи.

Използвайте спрейове репелент, но ще се разхождате в облак от инсектициди. Кредит: Pxfuel (Public Domain)

"През лятото е много важно да се прикривате колкото се може повече и да използвате репелент срещу насекоми, регистриран от EPA, със съставки като DEET и пикаридин", посочва Макмениман.

DEET е химикал, който се намира в по-голямата част от направените от човека репеленти за насекоми.

„Процентът на DEET може да варира и това ще повлияе както на репелентния ефект, така и на продължителността на времето, през което репелентът може да осигури защита“, отбелязва Евендън.

За деца не се препоръчва употребата на продукт с повече от 10% DEET. За възрастен може да се прилага от 10 до 35 % DEET, смята Евендън. Има продукти с по-висок процент, но те не са подходящи за хората, които просто искат да се предпазят от ухапване, докато прекарват времето си на открито. Вариантите с висока концентрация са предназначени за райони, където комарите могат да пренасят потенциално смъртоносни болести, което налага по-високо ниво на защита.

Естествените репеленти се основават главно на етерични масла, обяснява Евендън, и са показали известна степен на ефективност. Цитронела, етерично масло, получено от лимонова трева, е най-известното масло в тези продукти.

За да не допускате комари в дома си, уверете се, че прозорците са защитени, и пускайте вентилатор или климатик през нощта. Ежеседмично почиствайте двора си от боклуци и застояла вода, за да предотвратите излюпването на яйца на комари.

В крайна сметка няма универсален метод, който да ви предпази от ухапвания от комари. Колкото и примамлива да е информацията, получена от различни проучвания, няма проста диета, която да спазвате, цвят, който да избягвате, или аромат на сапун, с който да се миете, които да прогонят комарите.

Комарите са част от естествения свят и взаимодействието с тях е част от съжителството на нашата планета. Вземете добър спрей против насекоми и не забравяйте да го нанасяте отново, когато е необходимо.

Справка:

Human scent guides mosquito thermotaxis and host selection under naturalistic conditions; Diego Giraldo, Stephanie Rankin-Turner, Abel Corver, Monicah M. Mburu, Edgar Simulundu, Conor J. McMeniman; Current Biology; Published: May 19, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.04.050 

Differential mosquito attraction to humans is associated with skin-derived carboxylic acid levels; Maria Elena De Obaldia, Takeshi Morita, Laura C. Dedmon, Emely V. Zeledon, Justin R. Cross, Leslie B. Vosshall; Cell, Published:October 18, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.09.034  https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01253-3 

Източници: 

What scientists say keeps mosquitoes at bay, CNN

Smelly Skin Compounds Draw Mosquitoes to Some People More than Others, THE SCIENTIST

How to keep mosquitoes at bay, University of Alberta

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !