Късният сняг прави уязвими дивите зайци, заради неуместния им камуфлаж

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 13:37 14373 1

Кредит L. Scott Mills

Тези зайци се открояват когато няма сняг и привличат хищниците.

Американският заек беляк (Lepus americanus) сезонно сменя цвета на козината си - адаптация, която му помага да се защити от хищниците, сливайки със снега през зимата.

Но заради измененията в климата, снегът идва все по-късно и си тръгва по-рано, а зайците с белият си кожух стават лесна плячка.

Екип учени от Университета на Северна Каролина са установили, че симпатичните дългоушковци не оцеляват в тези условия и загиват с катастрофални темпове.

Пълният доклад на техните констатации наскоро бе публикуван в списание Ecology Letters

Козината си променя цвета в отговор на количеството на дневна светлина (т. нар. фотопериодизъм), така че не се контролира от това дали има сняг или няма, и въобще какво се случва наоколо, обяснява изданието NatureWorldNews.

Но тъй като заради измененията на климата снегът идва по-късно и се топи по-рано, дивите зайци се открояват и привличат хищниците. Изследователите не са сигурни дали тези животни ще могат отново да се адаптират преди да е станало твърде късно.

"Това е един от най-преките примери на увеличената смъртност на дивите видове, изправени пред климатичните промени", заяви Скот Милс (Scott Mills), съавтор в проучването, в прессъобщение на Университета на Северна Каролина, където е професор. "В предишни изследвания показахме, че изменението на климата намалява продължителността на снежната покривка и че зайците нямат възможност да регулират смяната на козината си съобразно метеорологичните условия, с което да компенсират разминаването. В настоящето изследване правим следващата стъпка, която показва, че това разминаване наистина ги убива".

При това проучване изследователите са използвали радионашийници за проследяване на дивите зайци в Монтана, където животните са свикнали да се крият в преспи от сняг. Воден е радиотелеметричен мониторинг на общо 186 зайци. Когато се получи сигнал за смъртен случай, екземплярът се намира, за да се определи причината за смъртта. "Ние потвърдихме 124 смъртни случаи, свързани с хищници (= 67% от всички наблюдавани диви зайци)." - се казва в доклада. Случаите са анализирани и разпределени според степента на контраста между цвета на кожусите им и този на околната среда.

Учените открили, че заради неуместните снежнобели кожуси, степента на оцеляване на зайците е намаляла със седем процента за седмица, тъй като те не могат да се прикриват в среда, в която липсва сняг. 

"Този доклад показва, че загубите от разминаването са достатъчно тежки, за да възникне рязко понижаване в популацията на дивите зайци в бъдеще, освен ако те не успеят да се адаптират към промяната, добавя Маркета Зимова (Marketa Zimova), водещ автор, също от Университета на Северна Каролина.

Ефект на индивидуалния цветови контраст върху седмичното оцеляване на американския заек беляк. Прекъснатите линии показват 95% достоверни интервали, докато твърдата линия изобразява средната преживяемост при дадено ниво на цветови контраст между даден заек и неговия фон. Снимките изобразяват зайци от това изследване с (а) 0% и (б) 100% разлика. Източник: High fitness costs of climate change-induced camouflage mismatch/Marketa Zimova, L. Scott Mills,J. Joshua Nowak.

Въпреки това, има и добри новини: Изследователите установили, че някои диви зайци са започнали да сменят козината си по различно време, което позволява на естествения отбор да облагодетелства тези, които се приспособяват по-добре спрямо промяната на снежните сезони. Но предвид колко бързо се случва изменението на климата, изследователите не са сигурни, че естественият отбор може да помогне на зайците да се адаптират достатъчно бързо.

Тези зайци не са единствените животни, страдащи от подобно объркване. Изследователите смятат, най-малко 14 други вида са засегнати от неуместния камуфлаж с промяната на сезоните. Такива са планинските зайци, невестулки, арктически лисици и още много други, които изследователите се надяват да изследват в бъдещи проучвания. 

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 03:06

Българският комунист, пишман демократ обаче се приспособява към всички условия и се е научил да си сменя цветовете, според от къде иде келепира. От червено, на синьо, на пембено. На всичко е способен про-московският напорист селяндур.