Кои са хората, които са генетично устойчиви на COVID-19?

Ваня Милева Последна промяна на 20 октомври 2021 в 00:01 12585 1

Кредит: Pxhere

Двама души са поне 99,9 процента генетично идентични един с друг. Но точно тези 0,1 процента ни правят специални.

Това определя всички наши различия, от уникалните начини, по които изглеждаме, до нашата резистентност или податливост към болести като ХИВ. Някои малки промени в генетичния код могат да бъдат изключително полезни не само за отделния човек, но и за обществото.

Колкото повече знаем за тези специални гени (и хората, които ги имат), толкова по-добре, тъй като може да е възможно да се създадат лекарства, които да имитират полезните генетични различия.

Имайки предвид това, изследователите търсят хора по целия свят, които биха могли да бъдат устойчиви на вируса SARS-CoV-2. Вашите гени може да съдържат ключовете за потенциално лечение на COVID-19.

„Разпространението на SARS-CoV-2 сред популацията в световен мащаб осигури още една демонстрация на забележителната клинична вариабилност между индивидите в хода на инфекцията, варираща от асимптоматични инфекции до животозастрашаващо заболяване“,пише в нов доклад екип изследователи, ръководени от имунолога Евангелос Андреакос (Evangelos Andreakos) от Атинската академия.

"Нашето разбиране за патофизиологията на животозастрашаващия COVID-19 е напреднало значително след първото описание на болестта през декември 2019 г., но все още знаем много малко за човешката генетична и имунологична основа на вродената резистентност към SARS-CoV-2."

Въпреки че може да нямаме много информация за тази вродена резистентност, това не означава, че тя не съществува. Изследователите отбелязват, че понякога цели домакинства могат да бъдат заразени, като само един от съпрузите е пощаден, докато има и други съобщения за хора, които по някакъв начин избягват COVID, дори след като са били на „огневата линия“ няколко пъти.

Вече има и сериозни изследвания по този въпрос, но досега резултатите разкриват само незначителни разлики.

Например миналата година съобщихме, че кръвната група (особено кръвта от тип О) изглежда показва лека резистентност към тежка инфекция с SARS-CoV-2. След това има и други проучвания, разглеждащи протеини като ACE2 рецептора или TMEM41B, които коронавирусът изглежда изисква или да влезе, или да се възпроизведе веднъж в клетката.

Изследователите предполагат, че трябва да направим повече, за да разкрием онези малко тайни в популацията, които може да са генетично устойчиви на SARS-CoV-2. И те имат някои идеи как.

„Ние предлагаме стратегия за идентифициране, набиране и генетичен анализ на индивиди, които са естествено устойчиви на инфекция с SARS-CoV-2“, пише екипът.

„Първо се фокусираме върху неинфектирани при контакт в домакинството на хора със симптоматичен COVID-19. След това разглеждаме лица, изложени на първичен случай без предпазни средства, в продължение на поне 1 час на ден и през първите 3-5 дни от появата на симптомите на първичния случай".

След това това ще бъде проверено дали PCR тестовете и кръвни анализи са отрицателни четири седмици след експозицията, като по-специално се търсят Т-клетки, за да се потвърди, че лицето не е било заразено в миналото. 

"Вече сме записали повече от 400 лица, отговарящи на критериите за включване в специална кохорта за изследване на резистентността", пишат изследователите.

"Продължава записването на участници в проучването (в линка тук) и са добре дошли от цял ​​свят".

С ваксините, обещаващите лекарства и по-доброто разбиране за вируса виждаме, че животът - на някои места (не и в България - бел.ред.) - започва да изглежда малко по-нормален.

Но COVID вероятно ще бъде с нас още дълго време и намирането на хора, които разполагат с някакъв генетичен начин да се избавят от вируса, може да бъде истинска полза за всички - особено ако се появят нови, силно вирулентни щамове.

Справка: Andreakos, E., Abel, L., Vinh, D.C. et al. A global effort to dissect the human genetic basis of resistance to SARS-CoV-2 infection. Nat Immunol (2021). https://doi.org/10.1038/s41590-021-01030-z 

Източник: There May Be People Who Are Genetically Resistant to COVID-19, Scientists Say
JACINTA BOWLER

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!