Кои са най-лошите навици при носене на контактни лещи (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 ноември 2017 в 00:00 6524 0

Кредит Bausch + Lomb

През 2004 г. се смяташе, че 125 милиона души по света използват контактни лещи. Днес вероятно са много повече. Но повечето от тях го правят погрешно, според ново проучване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Почти 90% от възрастните американци казват, че са спали с лещи, че не подменят лещите си толкова често, колкото е предписано или са направили нещо друго, което не им е препоръчвал техния очен лекар.

От CDC искат това да спре - ако не носите вашите контактни лещи правилно, има риск от инфекции на очите и дори може да ослепеете.


Използването на контактни лещи има редица предимства пред очилата - лещите коригират зрението ви и ще ви позволява да виждате всичко наоколо, без да се свличат на носа ви, ако сте потни. Също така, те не се замъгляват, когато влезете на топло място през зимата. Но ако лещите не са почистени или са носени неправилно, могат да доведат до инфекции на очите. Микробите лесно да се полепват към контактната леща и могат да инфектират очите ви. Ако бактериите и вирусите нахлуят в роговицата, можете да се появят проблеми със зрението или дори загуба на зрението.

За това проучване, CDC използва изследване на над 4500 пълнолетни американци и над 1600 деца на възраст от 12 до 17, за да се провери как хората използват контактните си лещи. Те откриват, че 85% от 12 - 17-годишните (шест от седем деца, които имат нужда от корекция на зрението, носят лещи) съобщават за поне един лош навик, който увеличава вероятността от инфекция на окото. Сред възрастните, процентът е дори по-висок - 87%.

Кои са най-често срещаните лоши навици, според CDC:

Спите, докато носите лещи

Това е лошо, защото лещата прекъсва достъпа на роговицата до кислород по време на сън и позволява на микробите да засегнат очите ви. Спането с контактни лещи увеличава риска от инфекция на окото от шест до осем пъти, подчертават от CDC.


Плуване, докато носите лещи

Басейните са доста мръсни, откриха CDC през 2016 г. И всички тези бактерии плуват около вас и вашите приятели и обичат да се залеепват за вашите контактни лещи.

Не подменяте лещите толкова често, колкото е предписано

Някои контактни лещи са за еднодневна и за еднократна употреба, а други са за многократна употреба в продължение на две седмици или на цял месец. Във всеки случай, ако носите лещите по-дълго, отколкото би трябвало, това може да доведе до натрупване на микроби в очите ви.

Не сменяте редовно разтвора за съхранение на лещите

Разтворите за съхранение трябва да се сменя най-малко веднъж на три месеца, според Американската академия по офталмология. Това е нужно, защото в разтвора се събират бактерии, които могат да замърсят лещите и очите ви.

Добавяте разтвор за контактни лещи, вместо да го подмените изцяло

Когато добавяте нов разтвор към съществуващия, вместо да го изхвърлите, също има опасност от замърсяване с микроби.

Съхранявате лещите в чешмяна вода

Чешмяна вода може да бъде достатъчно годна за пиене, но да има микроорганизми, които могат да се прикрепят към контактните лещи и да заразят очите ви.

Посещавате очен лекар по-рядко от веднъж годишно

Ако не провеждате редовно очни прегледи, няма да знаете дали лещите не вредят на очите ви и дали не трябва да започнете да носите очила.

А кои са добрите навици? Просто пазете лещите си чисти. Винаги измивайте ръцете си със сапун преди да боравите с вашите контактни лещи,  използвайте разтвор за почистване на лещи и сменяйте редовно разтвора и не носете лещите за по-дълго, отколкото трябва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !