Кокошките са поведенчески, когнитивно и емоционално сложни същества (видео)

Хората несправедливо използват израза "пилешки мозък"

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 януари 2017 в 09:00 24119 1

Кредит Ripley's Believe It or Not!2

Кокошките не са толкова глупави, а хората неоправдано използват израза "пилешки мозък.

Те имат различни характери и се опитват да се надхитрят една друга.

Те знаят мястото си в йерархията и могат да разсъждават дедуктивно, способност, която хората развиват след седемгодишна възраст.

Затова кокошата интелигентност е ненужно подценявана и са несправедливо засенчени от други групи птици, пише Science Daily.

Това твърди Лори Марино (Lori Marino), водещ учен от проекта The Someone Project, обобщващ резултатите на най-новите изследвания за психологията, поведението и емоциите на най-разпреостранените домашни животни в света.

Изводите са публикувани в списание Animal Cognition.

Снимка: Chicken Coop

"За тях обикновено се мисли като за ниско интелигентни в сравнение с други животни", разказва Марино. "Самата идея за кокоша психология е странна за повечето хора".

Изследванията показват, че кокошките имат някакво понятие за числа. Експериментите с новоизлюпени домашни пилета показаха, че те могат да направят разлика между по-голямо и по-малко количество. Те имат представа и за поредност.

Хората и пилетата имат една обща черта - смятат, че числата се увеличават от ляво на дясно. Това е заключението, направено в хода на експерименти от италиански учени, автори на статия в списание Science. Макар и да не могат да смятат, пилетата успяват да разграничават група обекти според броя им.

Изследователите от университета в Падуа, използват бели карти с отпечатани с различен брой червени квадрати. Екипът начело с професора по психология Роза Ругани (Rosa Rugani) многократно тества 64 тридневни пилета с храна скрита зад пластмасовите карти.

В началото на пилетата показват карта с 5 точки, зад която се крие червейчето. Когато трябва да избират между две карти с по две точки, пилетата търсят храната винаги зад лявата карта. И обратно, когато им показват карти с осем точки, пилета винаги отиват зад дясната карта. Тоест, първоначално показана карта с 5 точки им е била като еталон, с който сравняват следващите - като определят 2 като по-малко от 5 и 8, като по-голямо. Обаче, ако в началото им покажат карта с 8 точки, а след това - карта с 20, пилетата избират лявата карта. (8 е по-малко от 20). Зависимостта не зависи от формата, цвета и други параметри.

Екипът установил, че пилета отиват наляво винаги, когато видят по-малък брой и клонят надясно, ако видят повече квадратчета. "Пилетата 1) запомнят и 2) сравняват с броя на точките на вече наблюдаван при теста", каза д-р Ругани.

Птиците притежават самоконтрол, когато става въпрос да се въздържат, за да получат по-добра храна като награда в бъдеще. Те могат сами да оценят своето място в йерархията. Тези две характеристики са показателни за самоосъзнаване.

Комуникацията между кокошките също е доста сложна и се състои от богат репертоар от различни поведения и най-малко 24 различни вокализации. Птиците притежават комплексна способност на комуникация, която включва сигнали като подвиквания, движения и подсвирквания за предаване на информацията. Те могат да я използват, за да алармират, ако има опасност, например. Тази способност изисква някакво ниво на самосъзнание, защото е необходимо животното да се постави на мястото на другите от групата. Това могат само високо интелигентни и социални видове като приматите.

Снимка: The Someone Project

Кокошките могат да възприемат определени интервали от време и могат да предвиждат бъдещи събития. Подобно на други животни, те демонстрират сложни когнитивни способности, поставени в социални ситуации, изискващи от тях да решават проблеми.

Тези птици са способни да изпитват редица сложни отрицателни и положителни емоции, включително страх, очакване и безпокойство. Те вземат решения въз основа на това, което е най-добро за тях.

Снимка: The Someone Project

Освен това притежават проста форма на емпатия (съпричастност), наречена емоционална контагиозност или емоционална зараза (emotional contagion). Не само, че отделните птици са различни личности, но майките кокошки също показват редица индивидуални майчини личностни черти, които рефлектират върху поведението на техните пиленца. Птиците могат да се мамят една друга и да наблюдават и да се учат една от друга.

"Една промяна на начина, по който си задаваме въпроси за поведението на кокошките, без съмнение, ще доведе до още по-точни и по-богати данни и една по-автентична представа кои са те всъщност" - заяви Марино.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

04.01 2017 в 09:59

Предвид че одомашняването е било взаимен процес, изисква се поне малко акъл за да одомашниш човека. Бил той и китаец (където най-вероятно тия са одомашнени).

После пък, в хода на съвместното съжителство неизбежно е имало селекция и по социални и когнитивни способности. Примерно пиле което се налага да го гониш когато е време за прибиране в кокошарника вместо да вземе от дума лесно почва да клони към тенджерата или го изяжда лисицата.

Та, нищо лошо няма в пилешкия мозък, освен когато е в човешка глава.