Крокодили помагат на куче да се спаси. Учени анализират случая (видео)

Крокодил спасява куче

Ваня Милева Последна промяна на 28 септември 2023 в 22:13 32249 0

Крокодил

Кредит Pixabay

Макар да е изненадващо, че крокодилите не са изяли кучето, има няколко възможни причини, поради които крокодилите са пощадили кучето и сред тях не е емпатията.

Бягащо от глутница подивели кучета, бездомно куче се хвърля в река, пълна с крокодили. Вместо да го изядат обаче, крокодилите го спасяват, отвеждайки го на безопасно място.

Крокодил спасява куче?

Преследвано от озверяла глутница куче влязло в река Савитри в Индия, за да избяга. Всъщност обаче реката била пълна с блатни крокодили (Crocodylus palustris). Три от тези крокодили се приближили до бездомното куче.

Макар че дотук историята подсказва нещастен край за безпомощното куче, се оказва, че крокодилите са му помогнали да се спаси.

Снимки от събитието са включени в научна публикация. Изследователите са проучвали поведението на блатните крокодили в река Савитри в Индия.

Изследователите разказват, че крокодилите са докосвали кучето с муцуните си и сякаш са насочвали кучето да се придвижи по-нататък, да се изкачи на безопасно място на брега и в крайна сметка да избяга.

Влечугите лесно можели да разкъсат кучето и въпреки това нито един от тях не го нападнал. Изследователите отбелязват, че вероятно крокодилите не са били гладни.

Според изследователите влечугите са били кротки. Възрастните мъжки блатни крокодили могат да достигнат до 1000 кг тегло и дължина до 5.5 метра.

Серийни кадри на куче, на което се дава „безопасно преминаване“ от три крокодила, в поведение, предполагащо "съпричастност между различните видове". Кредит: Utkarsha Chavan

Защо крокодилите са пуснали кучето да мине?

Изследователите отбелязват, че спасяването на кучето може да свидетелства и за емоционална интелигентност сред крокодилите, като обясняват още, че това поведение може да се разглежда като съпричастност.

Но дали такива мотиви може да се приписват на крокодили?

Биологът Крис Мъри (Chris Murray) от Университета на Югоизточна Луизиана обяснява, че макар да е изненадващо, че крокодилите не са изяли кучето, има няколко възможни причини, поради които крокодилите са пощадили кучето и сред тях не е емпатията.

Мъри обяснява, че влечугите може да са се чувствали твърде уязвими за засада или да са били твърде сити, за да изядат кучето. Друга възможност е да са имали предишен негативен опит, когато са нападали куче.

Биологът добавя, че когато става въпрос за екология на храненето, в природата винаги се правят анализи на разходите и ползите. Той също така отбелязва, че намира състраданието като обяснение за доста малко вероятно, тъй като има немалко съобщения за нападения, случващи се в райони с най-голяма популация на блатни крокодили като например в крайбрежните райони на Индия и Шри Ланка.

Той е съгласен с изследователите, че когнитивните способности на крокодилите често се подценяват от хората. Има случаи, в които тези влечуги използват пръчки, за да примамват птици, за да ги изядат заедно. Биологът отбелязва, че има случаи, когато крокодилите са способни да се учат от предишен опит.

Справка: Observations on cooperative fishing, use of bait for hunting, propensity for marigold flowers and sentient behaviour in Mugger Crocodiles Crocodylus palustris (Lesson, 1831) of river Savitri at Mahad, Maharashtra, India. Journal of Threatened Taxa 15(8): 23750–23762. https://doi.org/10.11609/jott.8551.15.8.23750-23762

Източник: Crocodiles Usher Dog to Safety in Bizarre Moment, Leaving Scientists Baffled, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !