Крокодилите могат да се размножават без мъжки. Първият документиран случай

Яйце, снесено от женски американски крокодил без достъп до мъжки, се е превърнало в напълно оформен плод в първия известен случай на "девствено раждане" при крокодил.

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2023 в 16:15 6408 0

Американски крокодил (Crocodylus acutus)

Кредит Wikimedia Commons

Американски крокодил (Crocodylus acutus).

Напълно оформен крокодилски ембрион е открит в яйце, снесено от женска, която не е имала контакт с мъжки - това за първи път показва, че "девственото раждане" е възможно и при тези животни.

Ембрионът не се е излюпил, макар че е бил оформен напълно. Той е почти генетично копие на майка си - здрав възрастен женски екземпляр, отглеждан в изолирано заграждение в парк за влечуги в Коста Рика в продължение на 16 години.

Известно е, че партеногенезата - форма на безполово размножаване, при която ембрионите се развиват от неоплодени яйца - се среща при някои змии, гущери и дори пуйки. Откритието при крокодил предполага, че  партеногенезата може да се е запазила от времето на общия прародител на тези влечуги и птици преди поне 267 милиона години - и предполага, че може би динозаврите и птерозаврите също са били способни да се размножават без мъжки.

Работниците в парка за влечуги били изненадани, когато откриват своя 18-годишен женски американски крокодил (Crocodylus acutus), затворен в индивидуална клетка, да снася 14 яйца. Половината от тях показвали засенчване на светлина, сякаш съдържат плод.

Научният екип на парка се свързва с Уорън Бут (Warren Booth) от Техническия университет на Вирджиния заради експертните му познания в областта на партеногенезата, който предлага да инкубират яйцата. Когато след три месеца инкубация нито едно от яйцата не се излюпва, екипът ги отваря и установява, че шест от тях са пълни с неразпознаваемо съдържание, вероятно смес от жълтък и неразвити клетки, разказва Бут. Едно от тях обаче съдържало напълно оформен, но безжизнен женски плод.

Фактът, че нито един от развиващите се крокодили не се е излюпил, показва, че партеногенните животни нямат генетичното разнообразие на животните, родени чрез полово размножаване.

"При боата и питона често виждаме, че партеногенните екземпляри се раждат външно здрави", разказва пред IFLScience водещият автор Уорън Бут. "При отровните змии, като например гърмящите змии, кобрите и т.н., както и при водните змии и панделковидните змии (Thamnophis), наблюдаваме обратното. Повечето партеногенни змии са или мъртвородени, или силно деформирани."

партеногенеза крокодилСедем от 14-те яйца изглеждат оплодени, но те са създадени чрез партеногенеза. Кредит: Warren Booth

"При акулите и птиците те също се отличават", продължава Бут. "Някои изглеждат здрави, други - не. Отглеждали сме партеногенни животни до зряла възраст и сме ги развъждали, но повечето от тях всъщност умират след няколко месеца или няколко години. Случва се основно това, че геномът на партеногенните животни е почти напълно хомозиготен. Така че по същество той е силно инбриден, което, разбира се, не е благоприятно за здравето."

Дълго време се е смятало, че партеногенезата е синдром, характерен за животните, отглеждани в изолация, но Бут обяснява, че през последните години все повече партеногенни животни са открити в дивата природа, като например змии от видовете медноглави и щитомуцунести.

Следователно е по-вероятно "девствените раждания" да са по-разпознаваеми при животните в плен, защото наоколо има гледачи, които забелязват неочакваното появяване на яйца.

девственото раждане крокодилСлед като и двата края на архозаврите са се размножавали чрез партеногенеза, вероятно птерозаврите и динозаврите също са използвали партеногенеза. Кредит: W Booth et al, 2023 г. Biology Letters

С присъединяването на крокодилите към списъка на животните с партеногенеза за първи път, откритието носи със себе си вълнуващото прозрение, че Джурасик парк би се провалил и без тази досадна ДНК на жаба.

"Това е много интересен резултат, като се има предвид, че сега той се вписва в групата гръбначни животни, известни като архозаври. Най-ранните представители на тази група са крокодилите, а най-късните са птиците", обяснява Бут. "Между тях са птерозаврите и динозаврите."

"Сега знаем, че тази специфична форма на партеногенеза се среща както при крокодилите, така и при птиците. Тя се случва и при еволюционните предшественици на тази група, които са влечугите и гущерите. По този начин е много вероятно и птерозаврите, и динозаврите да са имали способността да се размножават чрез партеногенеза."

Бут и колегите му продължават да изследват странностите на размножаването на крокодилите и кой знае какви еволюционни трикове ще открият по-нататък.

Справка: Discovery of facultative parthenogenesis in a new world crocodile
Warren Booth, Brenna A. Levine, Joel B. Corush, Mark A. Davis, Quetzal Dwyer, Roel De Plecker and Gordon W. Schuett
Published:07 June 2023 https://doi.org/10.1098/rsbl.2023.0129 

Източник: Crocodiles Seen Reproducing Via "Virgin Birth" For First Time – No Male Required, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !