Лекари записаха мозъчна активност 10 минути след смъртта на пациент

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 март 2017 в 13:00 21397 1

Странен медицински случай наскоро бе докладван от лекари - те са отчели активност в електроенцефалографските диаграми (ЕЕГ) на четирима неизлечимо болни пациента в момента на смъртта им.

Един от пациентите е имал мозъчна активност цели десет минути, след като сърцето му е спряло напълно. 

Тези, т. нар. делта вълни обикновено се срещат при дълбок сън и показват, че мозъкът все още работи.

Никой не знае със сигурност какво се случва.

Лекарите в канадско интензивно отделение, описват случая като извънреден и необясним в статия, публикувана в The Canadian Journal of Neurological Sciences.

В 99% от случаите, се смята, че един човек е починал, когато настъпи, т. нар. "сърдечна смърт", която означава, че смъртта е настъпила, когато сърцето е спряло да бие. Без изпомпваната от сърцето кръв, жизненоважният кислород не достига до мозъка и това води до смърт. След като сърцето спре да бие, не остава много време до смъртта, защото клетките в мозъка започват да изключват. 

Според проучване от 2013 г,, което изследва смъртта, свързана с мозъчната активност при гризачи, има четири отделни етапа на мозъчна смърт. Първият етап е спирането на сърдечната дейност и има само около 4 секунди между последния нормален удар на сърцето и загубата на кислорода в кръвта. Вторият етап продължава около 6 секунди и завършва с разрушаване на нискочестотните мозъчни вълни, така наречената "delta blip" или "вълна на смъртта". Третата и последна активна фаза на смъртта, при която все още има някаква мозъчна дейност, трае около 20 секунди и което е много интригуващо - се отчита нещо подобно на мозъчните вълни, записани в будно състояние, което кара някои да предполагат, че това може да е източникът на "свръхреалистичните съзнателни психични преживявания на хора, които са били близо до смъртта". Четвърти етап: същинска смърт.

Изследването на последната мозъчна дейност на човека е голямо предизвикателство по очевидни причини. Все още има много, което не знаем за това, което става в мозъка, когато човек си отива, но този странен скорошен случай, който се съобщава от канадски учени е просто умопомрачителен.

Например пациент #2 от четиримата изследвани от Лорета Нортън (Loretta Norton) и екипът й от Университета на Западно Онтарио, Канада, престана да показва EEG активност 10 минути преди сърцето му да спре да бие. Пациент #4 обаче показва точно обратното.

На всичките четири ЕЕГ диаграми, показани на по-долу, "време 0" означава момента на сърдечната смърт, а жълтите вертикални линии показват мозъчната дейност.

Жълтите линии, които се виждат, са на делта вълните, които са същите мозъчни вълни, които изпитваме по време на дълбок сън. Както може да се забележи, всяка от четирите ЕЕГ показва уникален модел. Това може да означава, че по някакъв начин най-малко, няма два еднакви смъртни случая.

"Електроцеребралната липса на активност предшества прекратяването на сърдечния ритъм и кръвното налягане (Ambulatory Blood Pressure или ABP) при трима от пациентите. При един пациент единични изблици на делта вълни продължават и след прекратяване на сърдечния ритъм и ABP. Има значителна разлика в ЕЕГ амплитудата между 30-минутния период преди и периода 5 минути след прекратяването на ABP на групата, но не наблюдавахме никакви добре определени ЕЕГ състояния след началото на периода на сърдечен арест", пишат изследователите в своята статия.


Истинската звезда на изследването е пациент #4. Изследователите нямат никакво биологично обяснение за това, какво може да е продължило мозъчна активност за толкова много време. Всичките четири пациента са неизлечимо болни и са били на големи дози лекарства преди поддържането на живота ми да бъде изключено. Размерът на извадката на проучването, което включва само четири записани смъртни случаи също прави трудно да се правят заключения.

Има няколко десетки души с мозъчна дейност, записана мигове преди смъртта. Предвид това, учените смятат, че тази аномалия на делта вълните би могла да се дължи на някаква повреда в оборудването.

Това може да звучи разочароващо, но истината е, че изглежда не се е случило нещо невероятно. През 2011 г.  същите делта  вълни са били регистрирани в гризач минута след това е бил обезглавен. Това още веднъж подчертава трудността на точното определяне на момента на смъртта. Но добрата новина е, че непрекъснато научаваме повече. Може би един ден, науката ще напредне толкова, че ще разгадае какво се случва, дори и след смъртта. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

09.03 2017 в 16:56

Забравили са: И на "умрела" жаба като се пусне ток, крачетата се свиват и се отпускат, когато се махне токът!(Волта).
Възбудата на участъци от мозъка е от механична промяна - на налягането в полутечната среда. Кръвта поддържа и постоянна температура на мозъка. При липса на кръв - изстива. Започва Еластичното възвръщане-отпускане на неврони и клетки. Това е също механично действие, което е съпроводено с излъчване на вълни, заради отпадане на потенциалите. Времетраенето на излъчване ще е зависимо от температурата(на главата и околната среда) преди спиране на кръвопотока и от "вкоравяване" на връзките в мозъка.