Гъби помагат да се преодолее страхът от смъртта

Георги Гърков Последна промяна на 09 декември 2016 в 14:13 11377 1

Кредит Joseph Burke

Възможно е халюциногенното съединение във вълшебните гъби - псилоцибин - да помогне на смъртноболните да се изправят срещу страховете си, сочат резултатите от две нови изследвания, разказва статия към списание Science.

"Тези изследвания са възможно най-внимателните двойно слепи проучвания на психеделично съединение в последните 50 години", пише Дейвид Нът, фармаколог от Импириъл колидж Лондон в уводeн материал към двете статии.

Двете изследвания, които са публикувани на 1 декември в Journal of Psychopharmacology, съчетават психеделично пътуване с няколко сесии психотерапия. В първото, проведено в университета Джонс Хопкинс, 51 онкоболни пациенти получават две дози от веществото в интервал от пет седмици - една сравнително висока и една крайно ниска (така че е съмнително да е имала някакъв ефект). Във второто проучване, проведено в Университета Ню Йорк, 29 онкоболни пациенти на случаен принцип са разпределени да получат псилоцибин или ниацин - вещество, което предизвиква някои от страничните ефекти на псилоцибина - включително усещане за горещина - но без халюциногенните свойства. Седем седмици по-късно, пациентите получават другото вещество.

От участниците, които получават високата доза във второто проучване, 83% съобщават, че чувстват значително по-малко депресия, и 58% съобщават по-слаба тревожност след 7 седмици. Само 14% от тези, които получават ниацин, съобщават за по-слаби тревожност и депресия. Ефектът и при двете проучвания е все още забележим месеци по-късно. Например при проучването в Джонс Хопкинс около 60% от всички участници продължават да показват нормални нива на депресия и тревожност след минаването на 6 месеца. "Откритията са впечатляващи - с добри данни за безопасността и големи размери на ефекта", коментира Робин Кархарт-Харис, който изучава еуфоричните наркотици в Импириъл Колидж Лондон. "Имам чувството, че тези проучвания ще изиграят ключова роля в пробуждането на научната и медицинската общност за терапевтичния потенциал на психеделиците."

Структурна формула на псилоцибина

Две неща в частност са особено поразителни за резултатите - според Изабела Хаузър, психиатър към университетската клиника Charite в Берлин: Наблюдава се бързо настъпване на ефекта и той може все още да бъде измерен месеци по-късно. "При все това проучванията са малки", предупреждава Хаузър. "Но фактът, че и двете показват много сходни резултати, е много обнадеждаващ."

Много онкоболни пациенти развиват тежка депресия и тревожност, след като получават диагноза - обяснява Роланд Грифитс, който води изследването в Джонс Хопкинс. Тези усещания може да се запазят, дори след като ракът си отиде. Дина Бейзър, 69-годишна нюйоркчанка, която участва в проучването в Университета на Ню Йорк, е диагностицирана с рак на яйчниците през 2010 г. Операцията и последващата химиотерапия преминават успешно, но тя бива обзета от силна тревожност и страх ракът да не се върне. "Страхът беше съсипал живота ми", споделя тя. "Лекарството го спаси."

Но пациенти като Бейзър обикновено нямат опция за подобно лечение - поради естеството на държавните регулации както в САЩ, така и в голяма част от страните по света.

Халюциногенни гъби. Снимка: Wikimedia Commons

Един от проблемите, с които се сблъскват изследователите, е по какъв начин да бъдат сигурни, че те или участниците не са наясно дали се дава веществото, или плацебо. В изследването в Джонс Хопкинс участниците и терапевтите са уведомени, че пациентите ще получат псилоцибин и в двата случая и дозата може да варира. Но заблуждаването на участници, които може да усетят ефектите на силно съединение не е лесно. Това е особено обезпокоително, защото измерванията на ефект върху депресията или тревожността са субективни. Гуудуин обяснява: "Ако например може да се демонстрира, че хората се връщат на работа или се движат повече, това би могло да се счита за обективно доказателство."

Как точно псилоцибинът може да доведе до намаляване на тревожността и депресията е неясно. И двете изследвания установяват, че пациентите, които имат по-силно мистично преживяване, показват по-добри резултати - независимо дали са религиозни, или не - уточнява Стивън Рос, който води изследването в Университета на Ню Йорк. Бейзър например съобщава, че се е почувствала "окъпана в Божията любов" часове наред след приема на псилоцибин. "Наистина не виждам друг начин, по който да опиша това невероятно силно преживяване", споделя Бейзър, която преди е била и все още остава атеист. "Вярвам, че това е нещо, което се е случило в мозъка ми." Но дали това преживяване само по себе си катализира промените, или е просто страничен ефект на други промени, е трудно да се определи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.12 2016 в 15:49

Британските учени откриха Америка. Ефектът е широко използван от най-древни времена както в медицината, така и във военното дело.