САЩ ще позволи да се предписва екстази за посттравматично стресово разстройство

Мащабни клинични изпитания са одобрени от американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2016 в 15:27 17680 3

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри провеждането на мащабни клинични изпитания на метилендиоксиметамфетамин (МДМА, MDMA, "еэкстази") за лечение на посттравматично стресово разстройство (ПТСР, PTSD), пише The New York Times.

Синдромът на посттравматичния стрес е едно от най-трудните за лечение на психични нарушения. Само 30 до 40 процента от пациентите успяват да се възстановят след дълги години на консултиране и медикаменти. Незаконни психоактивни лекарства като псилоцибин (халюциногенни гъби) или МДМА (психоактивен наркотик "екстази") са показали, че са далеч по-успешни при лечение не само на ПТСР, но и на пристрастяване и депресия. Признавайки този напредък, FDA одобри третото и последнт клинично изпитване с цел да се установи ефикасността на терапията с екстази на ПТСР. Ако се сметне за успешно, FDA ще направи лекарството достъпно чрез рецепта може би най-рано през 2021 година.

От 1985 г. Мултидисциплинарната асоциация за психеделични изследвания или MAPS подкрепи използването на някои забранени вещества като псилоцибин, канабис, ЛСД и наркотици тип "екстази" като подкрепяща терапия. MAPS са извършили собствени проучвания по въпроса и са финансирали клиничните проучвания, проведени от шест други групи за втората фаза от проучванията на терапията с екстази на общо 130 пациенти с ПТСР. MAPS също ще финансират третата фаза, която ще включва 230 пациенти.

"Нашите пълни резултати от фаза 2 на проучването са изключително обещаващи, след като третирахме 107 пациенти с хронично ПТСР. 53% от 74 участници вече нямат ПТСР след два до три сеанса на подпомагаюе психотерапия с МДМА, в сравнение с 23%, които са получили плацебо. От 65 субекта, анкетирани една година след лечението, 66% вече не са имали повече посттравматично стресово разстройство", според изявление на MAPS.


Сред пациентите, включени в клиничните изпитвания досега, са военни ветерани, жертви на сексуално насилие, полицаи и пожарникари. Повечето пациенти не се повлияват от традиционната терапия на ПТСР и се борят със симптомите на нарушението средно в продължение на 17 години. Но само след три дози МДМА пациентите съобщават за облекчаване средно с 56 процента на тежестта на симптомите. Две трети от участниците вече не съобщават за ПТСР симптоми до края на проучването и тези ефекти са продължили в продължение на най-малко една година след подпомагащата терапия.

"Понякога можем да се наблюдава подобно значително подобрение и с традиционната психотерапия, но това може да отнеме години и не се случва на всички", заяв д-р Майкъл Мидъфър (Michael C. Mithoefer), психиатър, който провежда изпитанията в Чарлстън, Южна Каролина. "Смятаме, че тя работи като катализатор, който ускорява естествения оздравителен процес."

Резултатите до момента са много обещаващи, което е и причината MAPS да подаде молба за статус "лечение - пробив" (англ. breakthrough therapy) за третата фаза на изпитанията. Това ще ускори процеса на одобрение и внедряване в клиничната практика още през 2021.

Освен ПТСР, MAPS също финансира научни изследвания, който разглеждат терапевтичната ефикасност на МДМА за лечение на тревожни разстройства.

Някои лекари са по-предпазливи. Андрю Парът (Andrew Parrott), психолог в университета Суонзи в Уелс, заяви пред The New York Times, че издаването на рецепти за екстази може да доведе до нова вълна от злоупотреба с наркотици.

MAPS и лекарите, участващи в изпитанията, подчертават, че лечението ще се предприема само в присъствието на терапевт. Те също добавят, че хапчета екстази, които често дори не съдържат МДМА, а други аналогични вещества и потенциално смъртоносни примеси, са лесно достъпни на улицата. Ако хората искат да злоупотребяват с тях, е по-лесно да си намерят екстази сега, отколкото някога да използват лекарско предписание.

МДМА е психоактивно вещество, действащо на серотониновите, допаминовите и норадреналиновите рецептори на мозъка, което някои автори класифицирират как психостимулатор, емпатоген-ентактоген.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.12 2016 в 18:58

Айде да се свършва вече тая война с наркотиците и да се използват нещата по предназначение.