Американските здравни власти забраниха продажбата на антибактериални сапуни

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 септември 2016 в 14:37 8503 0

Антибактериалните сапуни може и да претендират, че убиват 99.99% от всички бактерии, но дните им са преброени, поне в САЩ, пише съобщи iflscience.

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) вече забрани всички продукти, които твърдят, че са "антибактериални", "антимикробни" или "антисептични" като посочва, че те не са по-добри в сравнение с обикновения сапун и топла вода, а претенциите им, че са полезни за здравето са без основание.

"Потребителите може да си мислят, че антибактериалните сапуни са по-ефективни за предотвратяване на разпространението на микробите, но нямаме научни доказателства, че са по-добри от обикновен сапун и вода", - обяснява Джанет Уудкок (Janet Woodcock), директор на Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA, в декларация. "Всъщност, някои данни показват, че антибактериалните съставки могат да причинят повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план".

Предложението на FDA за забраната на тези продукти е от 2013 г., тогава бяха дадени три години на производителите да предоставят доказателства, че техните претенции имат основания. Предоставените доказателства бяха незадоволителни или компаниите просто игнорираха искането. При липса на доказателства, освен това има предположение, че специфични химикали, използвани в някои продукти, са вредни, FDA реши да забрани всички антибактериални сапуни, които имат един или повече от 19 определени химикали.

Един от тях е химикалът триклозан. Разработен още през 1960-те като антимикробно средство за използване в болници, по-късно се добавя към течни сапуни през 1980-те и се продават за битова употреба. Но последните проучвания, свързани с продължителното използване на триклозан, показват, че предизвиканата промяна в микробиомата в човешките черва, може да има неблагоприятни здравни проблеми. Не само това, но и сме в контакт с химичното вещество много по-дълго от времето, необходимо, за да си измием ръцете.

Някои антибактериални сапуни имат доста нежеланият ефект да предизвикат антибиотична резистентност в бактерии, с които може да се справим с по-ниски концентрации на химикалите, нещо, което създаде голяма тревога в световен мащаб.

FDA не казва, че трябва да спрем да мием ръцете си, а просто, че "измиването с обикновен сапун и вода остава една от най-важните стъпки, която потребителите могат да предприемат, за да избегнат заразите и да се предотврати разпространението на микроби".

Много производители като Proctor & Gamble вече са започнали постепенно да премахват употребата на много от химикалите в своите продукти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !