Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Книга, филтрираща вода, убива 99% от бактериите

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 12:59 3300 0

Кредит BBC News

Д-р Тери Данкович (Teri Dankovich), в университет Карнеги-Мелън (Carnegie-Mellon University) в Питсбърг, е изобретила технология за хартиен филтър, покрит със слой наноелементи, включително частици от сребро и мед, която убива повече от 99% от бактериите.

Наночастиците от сребро и мед имат антибактериални свойства и са основен действащ агент във филтърната хартия. Изобретението е многократно тествано в лабораторията през годините, когато е работила в университета МакГил (Канада), а след това в Университета на Вирджиния (САЩ) и е потвърдено качеството на филтриране.

През последните две години, тази технология е изпитвана и при полеви експерименти, в партньорство с фондациите Water is Life и IDE.

Резултатите са представени на 250-та национална среща на Американското химично общество в Бостън, съобщава BBC News.

Д-р Тери Данкович предлага да се направи книга от такава хартия, от която може да се късат страници и да се филтрира водата за пиене. Технологията е насочена за използване в развиващите се страни, особено в Африка и Индия, където проблемът с питейната вода е особено остър. Изследователят припомня, че 663 милиона души по света нямат достъп до чиста питейна вода.

"Всичко, което трябва да се направи е да се скъса лист хартия, да се сложи върху фуния и през филтъра да се налее вода от реки или кладенци," - разказва Данкович пред кореспондент на BBC. "В повече от 90 водни проби, които са анализирани, не можахме да намерим нито една бактерия," - споделя тя.

Д-р Данкович планира да започне производство на своята хартия. Сега тя и нейните ученици я правят ръчно. В бъдеще тя ще започне серия от експерименти, в които жителите на районите с замърсена питейна вода, например в Бангладеш, ще използват тези филтри.

Според нейните изследвания, една страница може да пречисти до 100 литра вода. Така че, една книга може да осигури питейна вода за един човек в продължение на 4 години. Според независими проверяващи, качеството на водата в същото време е в съответствие с качеството на американския стандарт за чешмяна вода. Малко количество сребро и мед също попадат във водата, но концентрацията на тези метали е много по-ниска от максимално допустимата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !