Норвегия разпространява безплатно лекарство, предотвратяващо ефективно ХИВ

Норвегия предлага безплатно лекарство за ХИВ с 99% ефективност

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 ноември 2016 в 09:00 27878 0

Кредит Thor Swift/The New York Times

Норвегия стана първата страна в света, която започва да разпространява безплатно сред рискови групи лекарство за профилактика на ХИВ, чиято ефективност достига 99%.

Здравният министър Бент Хойе (Bent Høie) заяви това в края на октомври, съобщи Business Insider.

За мнозина е изненада самото съществуване на лекарство, което предотвратява ефективно HIV инфекцията. Статия 2012 година твърди, че лекарството може да намали риска от заразяване с 92-99% в зависимост от това колко хапчета се вземат на седмица. Многобройни проучвания са показали високата му ефективност.  През изминалата година Washington Post цитира данни на три други проучвания, при които ефективността на лекарството Truvada варира от 86 до 100%.

Медикаментът Трувада (Truvada®) е разработен от компанията Gilead Sciences и е разрешен за употреба от FDA от 2004 година. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) го препоръча през тази година за одобрение в рамките на ЕС.

Тemtricitabine/tenofovir disoproxil, известен под търговската марка Truvada е комбинация от антиретровирусни лекарства, използвани за лечение и предпазване от ХИВ инфекция. 

Лекарството вече се използва в няколко страни, включително САЩ, Канада, Франция и Южна Африка. Норвегия се присъединява към тези страни, но тя в момента е единствената, която го разпространява безплатно.

Израел обяви в края на октомври тази година старта на пилотен проект, подобен на норвежкия. Решението на Министерството на здравеопазването на Англия да откаже да закупи Truvada предизвика негодувание сред благотворителните организации.

Шефът на израелския Изследователски център за ХИВ Каплан профессор Стегер привежда главният аргумент на противниците на безплатното разпространение на Truvada:

Това е етичен и философски въпрос: трябва ли обществото да плаща за нечий секс без презерватив?

Впрочем, той също отбелязва: "Същото може да се каже и за пушачите, които развиват рак на белия дроб. Ние не сме длъжни да го предотвратяваме това, но ще си струва да опитаме". 

В Норвегия борбата на лобистите за това, да стане първата страна, в която Truvada се разпространява безплатно сред рискови групи - гейове, бисексуални и транссексуални хора - отне две години. Но сега техния пример трябва да насърчи и други страни. В крайна сметка, според Business Insider, превенцията на ХИВ е по-евтина и по-безопасна, отколкото неговото лечение".

Цените на лекарството за потребителите може да варират. В САЩ много застрахователни компании покриват по-голямата част от разходите, без застраховка, лекарството може да струва до $ 24 000 годишно. Във Франция стойността на лекарството се възстановява на пациентите след представяне на фактура.

Но Норвегия е първата, която предлага лекарството съвсем безплатно.

Около 2,1 милиона души от целия свят са новозаразените с ХИВ през 2015 г., с което общият брой става около 36,7 милиона души.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !