Канадски лекари вече могат да предписват хероин на наркозависимите

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 септември 2016 в 16:05 7200 1

Канадските наркомани скоро ще могат да получават безопасен, медицински клас хероин от своите лекари, след като правителството одобри нови правила, позволяващи предписването на веществото, съобщи IFLScience.

Най-чист хероин или както е известен във фармацевтиката - диацетилморфин ще бъде предоставен само на онези, които безуспешно вече са опитвали да се излекуват от пристрастяване в клиника или чрез опиоидна заместителна терапия по програма, предназначена за намаляване на вредите, свързани с употребата на наркотици.

Този ход е ясен знак за намерението на канадското правителство да започне лечение на пристрастяването към наркотици като здравен проблем, а не като състав на престъпление. То демонстрира ангажимент да помага на тези, които страдат от хероинова зависимост, а не да ги наказва. Като позволява употребяващите да получават дрогата си от лекари, а не от дилъри, схемата трябва да помогне да се намали броят на смъртните случаи от случайно предозиране, които често са резултат от това, че уличните наркотици така влагат различни примеси, че потребителите често не знаят какво всъщност приемат или колко силно е то.

В същото време, новият закон вероятно да отнеме пари и власт от ръцете на престъпните групировки, а също така позволява наркоманите да се сдобият с хероин, без да се налага да прибягват до престъпления, за да заплатят за него. Освен това, контролираното използване на чисти игли трябва да помогне да се спре разпространението на болести като ХИВ и хепатит С.

Въпреки че за първи път ще бъде разрешено на национално ниво да се предписва хероин, схемата вече има прецедент в една клиника във Ванкувър, наречена Crosstown, която получава разрешение по специално съдебно решение да започне да снабдява с дрогата малка група наркомани през 2005 г. Оттогава в клиниката е подобрила живота на своите 52 пациенти, всички те сега са по-здрави, отколкото когато са се снабдявали от улични дилъри, като в същото време са намалили или прекратили престъпната си дейност.

Подобно законодателство в момента има в няколко европейски страни. Португалия и Швейцария позволяват на наркомани да вземат дрогата си в контролираните стаи за инжектиране. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.09 2016 в 18:47

Така и трябва.

Хайде сега най-после да ги легализират и стига вече война с наркотиците. Който ще мре да мре и да остават читавите.