Ловът и тракторите заплашват биоразнообразието повече от глобалното затопляне

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 15:49 5455 0

Кредит Caleb McClennon / WCS

Безогледният риболов, както за тези акули в Габон, унищожава застрашените видове в света.

Основният виновник за унищожаването на дивите животни не е изменението на климата, а свръхексплоатацията на природните ресурси - лов, риболов и др. - и усвояването на естествени местообитания за селскостопански нужди.

Изследването е публикувано в рецензираното списание Nature.

Въпреки нарастващата тенденция в медиите, че заплахите за биологичното разнообразие идват от изменението на климата, ново проучване на близо 9000 "застрашени" или "критично застрашени" видове разкрива съвсем различна картина, пише Nature.

Ловът, търсенето на месо и части от тялото, са докарали например западната горила и китайския панголин почти до изчезване. А суматренският носорог е на ръба заради уж лечебните свойства на неговия рог, ценен в Китай. 

Повече от половината от 8688-те вида животни и растения, обхванати от изследването, са застрашени поради превръщането на естествените им местообитания в промишлени ферми и плантации, главно за пасища на селскостопански животни и оглеждане на култури за биогориво или храна.

За сравнение, само 19% от застрашените видове са засегнати от изменението на климата, а бюджетите за опазване на биоразнообразието трябва да отразяват тази реалност, настояват изследователите.

"Ключов момент, за да се обърне тенденцията на изчезване на биоразнообразието е да се насочим към старите врагове - свръхексплоатацията на ресурсите и селскостопанската дейност" - пише водещият автор Шон Максуел (Sean Maxwell), професор в Университета на Куинсланд в Австралия.

Това са заплахите, а не изменението на климата.

Резултатите от това проучване, което предизвика остри реакции, излизат месец преди решаваща среща на Международния съюз за защита на природата (Union for Conservation of Nature - IUCN).

Началото на следващия месец, представители на правителствата, индустрията и неправителствени организации ще определят бъдещите насоки за опазване на биоразнообразието на Световния конгрес на IUCN. Приоритет в дневния ред на политически лидери, неправителствени организации, еколози и много други е да се вземат мерки, за да се приведат в действие решенията на Парижкото споразумение за климата.

Но от решаващо значение е делегатите на Световния конгрес на IUCN и обществото като цяло да гарантират, че усилията за справяне с изменението на климата няма да засенчат по-непосредствените приоритети за оцеляването на флората и фауната на Земята.

Западна горила. Снимка: greenglobaltravel.com

Китайски панголин. Снимка:  mungaiandthegoaconstrictor.me

Суматренски носорог.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !