Майките косатки изхранват синовете си цял живот, а дъщерите им са самостоятелни

Ваня Милева Последна промяна на 09 февруари 2023 в 08:26 2499 0

Кредит Center for Whale Research

Изследване на косатки в северната част на Тихия океан разкрива, че майките "се жертват доживотно" за своите синове. Отглеждането на син значително намалява шансовете на женските косатки да родят отново в бъдеще. А енергията, необходима за изхранването на синовете, изглежда застрашава здравето им.

"Майките жертват храната и енергията си", обяснява професор Дарън Крофт (Darren Croft) от Университета в Ексетър.

Косатките остават тясно свързани със семейството си през целия си живот. Но докато младите женски стават независими в зряла възраст, мъжките зависят от майките си - дори изискват дял от храната, която улавят техните майки.

Професор Крофт определи това като "нов поглед върху сложния социален и семеен живот на тези удивителни животни".

Продължилото десетилетия проучване, публикувано в списание Current Biology, е част от продължаващата мисия за изучаване на семейния живот на косатките.

То е осъществено от Центъра за изследване на китовете (CWR), който следи живота на популацията на косатките повече от 40 години.

Кредит: Public Domain Pictures

От 1976 г. насам Центърът за изследване на косатките извършва пълно преброяване на популацията на косатките, което дава възможност на биолозите да провеждат проучвания на много поколения като това - да установяват важни социални поведения и семейни връзки, които оказват пряко влияние върху оцеляването на животните.

За целите на това изследване учените са изследвали живота на 40 женски косатки между 1982 и 2021 г. и са открили, че за всеки жив син вероятността майката да отгледа друго малко до едногодишна възраст намалява наполовина.

"Предишните ни изследвания показаха, че синовете имат по-голям шанс да оцелеят, ако майка им е наблизо", обяснява д-р Майкъл Вайс (Michael Weiss) от Университета в Ексетър и Центъра за изследване на китовете.

"Искахме да разберем дали тази помощ има своята цена и отговорът е "да". Майките на косатките плащат висока цена по отношение на бъдещото си възпроизводство, за да запазят синовете си живи."

Семействата на косатките

Това поведение заплашва оцеляването на популацията на косатките. Кредит: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.12.057 

Продължаващото изследване на тази застрашена популация на косатки, която живее в крайбрежните води между Ванкувър и Сиатъл, е започнато от д-р Кен Балкомб (Ken Balcomb). В началото той иска да проучи заплахите за тяхното оцеляване.

Последвалата работа разкрива подробности за живота на косатките, които биха могли да бъдат разкрити само в резултат на десетилетия проучвания. Биолозите са работили с CWR, за да разкрият например жизненоважната роля на бабите на косатките и защо, подобно на хората, женските от този вид прекратяват възпроизводството по средата на живота си. (вж "Менопауза имат само хора, китове и косатки")

От дългогодишните си проучвания на взаимоотношенията между косатките става известно, че майките и синовете "прекарват" заедно дълго време в зряла възраст на мъжкия.

"Те дори хранят синовете си с уловената от тях сьомга", обяснява професор Крофт, докато порасналите женски ловуват самостоятелно.

Изследователите смятат, че това би могло да бъде един вид еволюционно "минимализиране на риска и гарантиране на предимство" ("bet-hedging"), обусловено от факта, че най-големите и най-възрастните мъжки стават бащи на по-ного потомство.

"Ако майката успее да превърне сина си в най-големия мъжки в популацията, тогава той ще е този, който ще остави гените си в голяма част от следващото поколение", обяснява проф. Крофт.

Може да изглежда парадоксално, че такива мощни и интелигентни животни остават зависими от майките си през целия си живот, но се оказва, че на мъжките просто не им се налага да станат независими, защото майка им остава до тях.

"Ако майка ми приготвяше вечерята вместо мен всяка вечер, може би нямаше да се науча да си приготвям сам вечерята", шегува се професор Крофт.

"Но изглежда, че това е косвено в интерес на майката."

Кредит:  Picryl

Понастоящем са останали само 73 от тези китове-убийци, както още наричат косатките.

Учените смятат, че трябва да разберат всичко, което може да помогне при вземането на решения за това как да се защитят тези морски бозайници.

"Тези южни косатки балансират на острието на бръснача и са застрашени от изчезване", отбелязва проф. Крофт. "Така че всичко, което намалява възпроизводството на женските, е проблем за тази популация."

Справка: Costly lifetime maternal investment in killer whales
Michael N. Weiss, Samuel Ellis, Daniel W. Franks, David K. Ellifrit, Kenneth C. Balcomb III, Darren P. Croft et al.
Current Biology, Published:February 08, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.12.057 

Източник: Orca mothers make 'lifelong sacrifice' for sons, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !