Масовото заразяване не е вариант, казва водеща група експерти

Ваня Милева Последна промяна на 08 юли 2021 в 14:25 10166 0

Масовото заразяване не е вариант! Под това заглавие в Lancet водеща група учени и експерти очертават 5 ключови опасения и настояват да се отложи пълното отваряне, обявено от британското правителство за 19 юли.  

Обединеното кралство преживява трета вълна на пандемията, но правителството на Великобритания планира да премахне мерките. 

На 19 юли 2021 г. - обявен като "Ден на свободата" (Freedom Day) - почти всички ограничения ще бъдат свалени. Това решение без съмнение означава, че инфекциите ще нараснат, но властите разчитат, че ваксините са „прекъснали връзката между инфекцията и смъртността“. 

"Ние вярваме, че това решение е опасно и преждевременно", заявяват в статия в авторитетното списание Lancet научно-консултативна група от 15 експерти в областта на епидемиологията.

Прекратяването на пандемията чрез популационен имунитет изисква достатъчно хора да бъдат имунизирани, за да предотврати експоненциален растеж на SARS-CoV-2. Популационният имунитет е малко вероятно да бъде постигнат без много по-високи нива на ваксинация, отколкото е разумно да се очаква до 19 юли 2021 г., се казва в статията.

До момента, 7 юли, във Великобритания са ваксинирани 51% от населението, но заразените на дневна база растат, както се вижда на графиката горе. (В България напълно ваксинираните не са прескочили 14% от възрастното население, подлежащо на ваксинация)

"Ще са необходими пропорционални смекчавания, за да се избегнат стотици хиляди нови инфекции, докато много повече не бъдат ваксинирани. Въпреки това намерението на правителството на Обединеното кралство да облекчи ограниченията от 19 юли 2021 г. означава, че имунитетът ще бъде постигнат чрез ваксинация за някои хора, но чрез естествена инфекция за други (предимно младите)", алармират специалистите.

Британският министър на здравеопазването заяви, че ежедневните случаи могат да достигнат 100 000 на ден през летните месеци на 2021 г., но авторите се опасяват, че макар връзката между инфекцията и леталитета да е не е толкова силна, тя "не е прекъсната и инфекцията все още може да причини значителна заболеваемост както с остри, така и при дългосрочни заболявания".

"По-рано посочихме опасностите от разчитането на имунитет от естествена инфекция", казват специалистите и посочват пет основни опасения относно плана на правителството на Великобритания за премахване на всички ограничения на този етап от пандемията.

Първо, безпрепятственото предаване ще засегне непропорционално неваксинирани деца и младежи, които вече са пострадали силно. Официалните данни на правителството на Обединеното кралство показват, че към 4 юли 2021 г. 51% от общото население на Великобритания са напълно ваксинирани и 68% са частично ваксинирани. Дори да приемем, че приблизително 20% от неваксинираните хора са защитени от предишна инфекция с SARS-CoV-2, все още остават над 17 милиона души без защита срещу COVID-19. Като се има предвид това и високата предаваемост на Делта варианта на SARS-CoV-2, експоненциалният растеж вероятно ще продължи, докато милиони други хора не бъдат заразени, оставяйки стотици хиляди хора с дългосрочни заболявания и увреждания. Тази стратегия рискува да създаде поколение, останало с хронични здравословни проблеми и увреждания, личните и икономическите последици от които може да се усетят през следващите десетилетия.

Второ, високите нива на разпространението в училищата и при децата ще доведат до значително нарушаване на образованието, проблем, който не се решава чрез изолацията на контактни деца (което се прави на базата на несъвършени ежедневни бързи тестове).Основната причина за прекъсването на образованието е разпространението на вируса, а не изолацията. Строгите мерки в училищата, заедно с мерки за поддържане на ниско ниво на разпространение в общността и евентуална ваксинация на децата, ще гарантират, че децата могат безопасно да останат в училищата. Това е още по-важно за клинично и социално уязвимите деца.  Ако се позволи предаването на инфекцията да продължи през лятото, това ще създаде резервоар за инфекция, който вероятно ще ускори разпространението, когато училищата и университетите се отворят отново през есента.

Трето, предварителни данни от математическите модели предполагат, че стратегията на правителството предоставя благоприятна почва за появата на ваксиноустойчиви варианти. Това би поставило всички в риск, включително вече ваксинираните, във Великобритания и в световен мащаб. Въпреки че ваксините могат да бъдат актуализирани, това изисква време и ресурси, като много от хората остават незащитени от вируса в същото време. Разпространението на потенциално по-трансмисивни варианти, способни да заобикалят защитата на ваксините, би засегнало непропорционално най-необлагодетелстваните в нашата страна и други страни с лош достъп до ваксини.

Четвърто, тази стратегия ще окаже значително въздействие върху здравните услуги и изтощения здравен персонал, който все още не се е възстановил от предишните вълни на инфекция. Връзката между случаите и приемането в болница не е прекъсната и нарастването на броя на случаите неизбежно ще доведе до увеличаване на броя на болничните, като ще окаже допълнителен натиск в момент, когато милиони хора чакат медицински процедури и рутинна помощ.

Пето, тъй като бедните общности са по-изложени на риск от COVID-19, тези политики ще продължат да засягат непропорционално най-уязвимите и маргинализирани групи, задълбочавайки неравенството.

"В светлината на тези сериозни рискове и като се има предвид, че ваксинацията предлага възможност бързо да се постигне същата цел на популационен имунитет без риск, ние считаме, че всяка стратегия, която толерира високи нива на инфекция, е неетична и нелогична. Правителството на Обединеното кралство трябва да преразгледа настоящата си стратегия и да предприеме спешни стъпки за защита на обществеността, включително децата. Ние вярваме, че правителството предприема опасен и неетичен експеримент, и го призоваваме да спре плановете за смекчаване на мерките на 19 юли 2021 г.", апелират специалистите.

Вместо това учените препоръчват на правителството да отложи пълното отваряне, докато на всички, включително на юношите, се предложи ваксинация и се ваксинират висок процент от тях, и докато не се въведат мерки в училищата като подходяща вентилация и устройства за филтриране на въздуха и да се осигури дистанция например чрез намаляване на броя на учениците в класовете. Дотогава мерките за обществено здраве трябва да включват мерките, изисквани от СЗО (универсална маска, носена в закрити помещения, дори и за ваксинираните).

Източник: Mass infection is not an option: we must do more to protect our young
Deepti Gurdasani, John Drury, Trisha Greenhalgh, Stephen Griffin, Zubaida Haque, Zoë Hyde, Aris Katzourakis, Martin McKee, Susan Michie, Christina Pagel, Stephen Reicher, Alice Roberts, Robert West, Christian Yates, Hisham Ziauddeen
Published:July 07, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01589-0

Справка: 

  1. Morton B, Covid: Boris Johnson upbeat about easing lockdown in England on 19 July. https://www.bbc.co.uk/news/uk-57681216 Date: July 2, 2021 Date accessed: July 4, 2021 View in ArticleGoogle Scholar
  2. Wright K, Covid: Self-isolation to be scrapped for double-jabbed and children in England. https://www.bbc.co.uk/news/uk-57733276 Date: July 6, 2021 Date accessed: July 6, 2021 View in ArticleGoogle Scholar
  3. Alwan NA, Burgess RA, Ashworth S et al., Scientific consensus on the COVID-19 pandemic: we need to act now. Lancet. 2020; 396: e71-e72 View in ArticlePubMedSummaryFull TextFull Text PDFGoogle Scholar
  4. ONS, Prevalence of ongoing symptoms following coronavirus (COVID-19) infection in the UK: 1 July 2021. https://www.ons.gov.uk/people population and community/health and socialcare/conditionsanddiseases/bulletins/prevalenceofongoingsymptomsfollowingcoronaviruscovid19infectionintheuk/1july2021 Date: July 1, 2021 Date accessed: July 4, 2021 View in ArticleGoogle Scholar
  5. Gurdasani D, Ziauddeen H, Greenhalgh T et al., Daily contact testing trials in schools are unethical and extending them to include the Delta variant puts everyone at risk. https://blogs.bmj.com/bmj/2021/06/17/daily-contact-testing-trials-in-schools-are-unethical-and-extending-them-to-include-the-delta-variant-puts-everyone-at-risk/ Date: June 17, 2021 Date accessed: July 4, 2021 View in ArticleGoogle Scholar
  6. Gurdasani D, Alwan NA, Greenhalgh T et al., School reopening without robust COVID-19 mitigation risks accelerating the pandemic. Lancet. 2021; 397: 1177-1178 View in ArticleScopus (0)PubMedSummaryFull TextFull Text PDFGoogle Scholar
  7. Lessler J, Grabowski MK, Grantz KH et al., Household COVID-19 risk and in-person schooling. Science. 2021; 372: 1092-1097 View in ArticleScopus (0)PubMedCrossrefGoogle Scholar
  8. The ABC Science Collaborative, Final report for NC school districts and charters in Plan A. https://abcsciencecollaborative.org/the-abcs-of-north-carolinas-plan-a/ Date: June 30, 2021 Date accessed: July 4, 2021 View in ArticleGoogle Scholar
  9. Gog JR, Hill EM, Danon L, Thompson R, Vaccine escape in a heterogeneous population: insights for SARS-CoV-2 from a simple model. MedRxiv. 2021; (published online March 17.) (preprint). https://doi.org/10.1101/2021.03.14.21253544 View in ArticleGoogle Scholar

Със списъка на подписалите този документ може да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !