Математическа концепция обяснява защо антиваксърите не се отказват

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 януари 2019 в 13:07 11025 2

Кредит YouTube

Защо е толкова трудно да се увеличи броят на хората, които се ваксинират? Защо остава силна съпротивата срещу ваксинацията, дори и когато предотвратимите болести се завръщат?

Ново проучване на математиците от колежа Дартмут показва, че минали проблеми с ваксините могат да предизвикат феномен, известен като „хистерезис”, създаден от негативна предистория, която засилва обществената съпротива срещу ваксинацията.

Констатацията обяснява защо е толкова трудно да се убедят антиваксърите, дори когато преобладаващите доказателства сочат, че ваксините са безопасни и полезни.

Това изследване е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

„Като се имат предвид всички предимства на ваксинацията, това е начин да се разбере защо нивата на ваксинация могат да останат упорито ниски“, коментира за ЕurekАlert водещият автор Фън Фу (Feng Fu), математик-биолог в Дартмут.

"Историята е от значение и сега знаем, че хистерезисът е част от отговора".

Хистерезисът, който се превежда приблизително като "изоставащ" на гръцки, е по същество това, което се случва, когато параметрите на системата зависят не само от тези които я описват, но моментното ѝ състояние и поведение се определя от предисторията на процеса - т.е. "когато миналото преследва настоящето".

Терминът за пръв път е приложен през 1881 г., за да опише физиката на магнетизма, но оттогава този озадачаващ феномен се прилага в няколко други области, включително биология, икономика, маркетинг и човешко поведение.

Във физиката, когато магнитното поле се усили и след това се изключи, за магнитния поток е невъзможно да се върне точно в първоначалното си състояние.

Точно това се разбира под термина хистерезис.

Същото се случва, когато нивата на безработица остават високи, дори в условията на възстановяваща се икономика.

И сега, странно, но според математиците това може да обясни социалната съпротива срещу ваксинациите.

Ето защо въпреки че има необорими доказателства, че ваксините са безопасни и ефективни, през последните години на имунизационния обхват  престана да расте, а антивакс движение набира сили.

Решението да не се ваксинираш засяга цялото общество, а не само отделния човек.

Изглежда, че независимо колко кампании има в подкрепа на ваксините, не може да се достигнат подходящите нива на колективния имунитет (процентът на населението, което трябва да бъде ваксинирано, за да се развие достатъчна устойчивост срещу заболяванията), и това излага на риск цялото общество.

Новото изследване предполага, че поне част от тази съпротива може да се дължи на продължаващото чувство на безпокойство, предизвикано от минали негативни събития като ефекта на публикацията в The Lancet, свързваща MMR-ваксината с аутизма.

Спомени като тези без значение колко са неточни научно, създават негативна история, улавят обществото в хистерезисен цикъл и засилват обществената съпротива срещу ваксините.

Коренът на проблема произтича основно от естеството на самите ваксини. Тъй като понякога ваксините могат да доведат до нежелани странични ефекти и никога не могат да предоставят пълна защита на болестта, авторите смятат, че е особено лесно да се създадат в обществото скептични нагласи към тяхната необходимост.

"Когато хората поставят под въпрос безопасността или ефективността на ваксината, може да е много трудно да ги накараме да преминат отвъд тези отрицателни асоциации", обяснява Фу.

С други думи, когато обществото заседне в един от тези цикли, това може да създаде някакво съпротивление, забавящо възстановяването на нивата на ваксинация и оставяйки всички нас уязвими към епидемиите от заболявания.

Хистерезисен цикъл: по вертикална ос - магнитната индукция В, а по хоризонталната ос - интензитета на магнитното поле Н. Зависимостта между величините е подобна за всички видове хистерезис. Test & Measurement Tips

Авторите посочват например, че в Англия и Уелс са необходими петнадесет години, за да се изгради процент на ваксинация от 30% на 91% - подвиг, за който би трябвало да е нужна само една година при идеални обстоятелства.

Нещо повече, в страни като Франция, болести като морбили се завръщат, въпреки наличието на ефективна ваксина.

"Нивата на ваксинация в популацията могат да спаднат бързо, но поради хистерезиса възстановяването на същата популация може да отнеме много години", обяснява съавторът Xingru Chen, математик в Дартмут.

Проучването представя за първи път, че концепцията на хистерезиса като полезен аспект за анализ на обществен здравен проблем, и авторите се надяват, че ако може да помогне да се намери начин да се преодолее тази бариера.

"Това проучване показва защо е толкова трудно да се обърне тенденцията на намаляващите нива на ваксиниване", коментира съавторът Xingru Chen.

"Само силата на фактите и логичните аргументи около общественото здраве не е достатъчна, за да се преодолее хистерезиса в човешкото поведение."

Вместо това, математическите модели предполагат, че ваксините трябва да достигнат определено ниво на ефикасност, преди обществеността да е напълно готово да ги приеме.

"Освен перспективата за превенция на общественото здраве, кампанията за ваксиниране трябва да насърчава ваксинирането като алтруистично поведение, което е от обществена полза", подчертава Фу за Newsweek.

Вие не се ваксинирате само заради себе си или заради собственото си дете - вие помагате и на другите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

13.01 2019 в 00:34

А ваксинациите имат хистерезис, който се дължи не толкова на някакви хипотетични психологически явления, а на начина по който е организирана медицинската бюрокрация. Повечето ваксини се поставят в младенческа възраст и изобщо се работи по някакъв "имунизационен календар", както и да се нарича той в разните юрисдикции. Изтървеш ли го, независимо дали защото майка ти е тъпа фейсбукова патка или щото си бил болен или нещо си там, въпросът никога повече няма да ти бъде поставен от страна на медицината. Повечето хора никога няма да се занимаят и ще тежат на статистиката и на колективния имунитет през целия си живот, освен ако някакво събитие не ги принуди - пътуване до някоя зачукана страна или занимание което нормативно изисква да имаш някакъв набор от ваксини (работа с деца или във войската).

15914

1

поп Дръвчо

13.01 2019 в 00:18

Хистера на гръцки е утроба, матка. (Пейоративно, в преносен смисъл значи и жена. Оттам и други производни думички като истерия и хистерия.) За математически функции които се различават при движение в двете посоки се казва че имат хистерезис (на български физико-математически жаргон е "корем"). Защо навсякъде се хвърлят да дават примери с феромагнетизма не е ясно, при положение че схващането му изисква поне базови познания по магнетизъм и има по-близки до живота примери. Обикновеният гумен ластик проявява хистерезис при еластичните си деформации и това се усеща даже и с ръце.