Руски тролове настройват хората срещу ваксините

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 август 2018 в 00:00 10190 1

Кредит Kaur Kristjan/Unsplash

След обвиненията в намеса в изборите в САЩ, сега проучване установи, че руски тролове предизвикват омраза и съмнения относно ползата от ваксините.

Изследователи от Университета "Джордж Вашингтон" са успели да разкрият намесата на Русия в здравните дискусии в САЩ и резултатите от проучването са публикувани в списание American Journal of Public Health.

„Сега имаме още по-голяма нужда да се борим срещу тази коварна нова форма на война”, пише ScienceAlert.

Първоначално проучването е замислено като опит да се намерят начини за подобряване на комуникацията в социалните медии относно ваксинирането. Но скоро авторите осъзнават, че съществува организирано влияние за пренасочване на мненията в онлайн дискусиите.

Проучването обхваща извадка от близо 1,8 милиона поста в туитър, публикувани между юли 2014 г. и септември 2017 г., изследователите измерват въздействието на съмнителни ботове и тролове, които сеят раздори и поляризират дебатите за ваксините.

Сред тях са открити туитове, обединени със хаштага #VaccinateUS, създаден от профили, свързани с руската компания Главсат, по-известна на Запад като Internet Research Agency. Тази компания работи за руските тайни служби и се разследва заради влиянието си върху американските избори. Колко са туитовете точно е трудно да се каже - руснаците се справят доста добре в скриването на онлайн отпечатъка си в анализирания период.

Въпреки това делът на руските тролове в дискусиите е определен като "значителен" в изследователския доклад.

Големият въпрос е защо руснаците ще инвестират време и енергия за намеса в медицински дискусии на Запад?

Това може да е част от стратегия за подкопаване на доверието в обществото в демократичните страни, смятат изследователите. Това е стар трик на КГБ. В някои отношения тези методи не са нови. Пропагандата в различни форми е съществувала толкова дълго, колкото и самата война, тя дестабилизира врага чрез страх и недоверие.

Голямата разлика са медиите - автоматизираните ботове, които стимулират екстремните възгледи, троловете, които разпалват страстите и разпространяващите злонамерен софтуер създаващ шум, който прави онлайн дискусията много по-трудна.

Не е ясно до каква степен тази намеса е ефективна, като някои изследвания показват, че не можем да виним троловете в Twitter за сегашното политически разпределение. Не съвсем, поне.

Но може ли да се каже същото за дебатите за здравеопазването?

"Те разрушават общественото доверие във ваксинирането и ни излагат на риск от инфекциозни заболявания", коментира компютърният учен Марк Дредже (Mark Dredze) от Университета Джонс Хопкинс за Джесика Гленза от The Guardian.

"За вирусите няма национални граници".

Повечето хора са ваксинирали децата си срещу опасните заболявания. Но опонентите им са открили социалните медии като идеална платформа за публикуване на своите виждания. В резултат на това понякога изглежда, че мненията са разделени поравно и дискусиите са повече, отколкото са всъщност. Това кара повече хора да се съмняват и така спада още процентът на ваксинираните.

Поради намаляващия брой ваксинации се увеличава нашата чувствителност към заболявания, които могат да бъдат предотвратени. Това води до повече смъртни случаи и хора с увреждания.

Не е нужно неваксинираните да станат голяма част от населението, за да се разпространи заболяването, което излага на риск хората с нисък имунитет.

Намаляването на процента на ваксинирани в Европа доведе до рекордна епидемия на морбили, при която през първите шест месеца на 2018 г. са регистрирани 37 смъртни случаи и 41 000 инфекции.

Насочването към онлайн дискусии за ваксинирането и наводняването им с поляризиращи послания поставя опасен прецедент в това, както се оказва, коварно оръжие.

"Въпреки, че е невъзможно да се разбере точно колко туитове са генерирани от ботове и тролове, нашите резултати показват, че значителна част от онлайн дискусиите за ваксинирането може да се генерира от злонамерени лица, носители на скрити намерения", заяви водещият автор Дейвид Бронятовски (Broniatowski) за The Guardian.

За да стане ясно, целта може да не е непременно да се използват епидемии от болести като оръжие, колкото да се намери нов начин, който да дестабилизира доверието в демократичните процеси.

Туитовете с хаштага #VaccinateUS, свързани с ботове и тролове, отразяват общия дебат за ваксините, с една малка разлика - с по-голяма тенденция към вмъкване на политически език, използване на думи като "свобода" и "конституционни права". За разлика от другите автори тенденцията е да се използват термини като "родителски права".

Независимо дали целта е да се разруши демократичният процес или просто да се насърчи недоверието между общностите, резултатът все пак е опасен.

Контролирането на приливите на фалшиви акаунти и злонамерено съдържание е трудна задача за социалните медийни компании, но която в крайна сметка може да се окаже безполезна.

По ирония на съдбата ефективността на такива оръжия разчита в голяма степен на нашата племенна природа и лекотата, с която не вярваме на никой, който не мисли така, както ние.

Промяната на тази основна част от човешката природа може да бъде също толкова нелека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!