Мяукането на дивата чилийска котка наподобява звуците на птица (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 май 2020 в 00:00 5020 0

Кредит Wikimedia Commons

Фотографът на списание National Geographic Джоел Сартори (Joel Sartore) направи първия аудиозапис на гласа на чилийската дива котка (Leopardus guigna), наричана още кодкод и гуигна.

Тези малки животни, тежащи само около два килограма, живеят главно в горите и джунглите на Чили и все още са почти неизследвани - не са известни нито числеността на популацията, нито основни техни характеристики. Затова записът на Сарторе, е важен принос за изучаването на чилийската котка.

Записаният глас принадлежи на самец с прякор Пикумче. Майката на Пикумче е била убита от хищник, когато е бил на около десет дни, след което котето е приютено от служители на чилийския природен резерват "Фауна на Андите". През последните две години и половина той толкова привързан към хората, че вече не може да се върне в дивата природа.

Записът е направен като част от проекта на Сарторе и National Geographic "Photo Ark". Фотографът възнамерява да документиране на всеки вид, който живее в зоологически градини и резервати по света, а чилийската котка е номер 10 000 в този проект.

За Photo Ark Сарторе е увековечил всички същества големи и малки - от миди и бръмбари до щрауси и слонове - в повече от 50 страни. Фотографът казва, че няма да спре, докато не заснеме всеки един от 15 000 вида в зоопаркове и резервати.

ИзточникMeet the güiña—a six-pound 'mystery cat' vulnerable to extinction, National Geographic</p

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !