Микробите, които си играят с ума ни

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 10:30 24797 1

Кредит TANG YAU HOONG

Могат ли бактериите да повлияят на нашия мозък? Оказа се, че да.  

На годишната среща на Обществото за неврология бе докладвано клинично изследване върху 22 човека, на които е даван медикамент за намаляване на стреса и изостряне на паметта в продължение на четири седмици. Положителният резултат в едва доловим, но реален, разказва Лаура Сандърс (Laura Sanders), доцент доктор по молекулярна биология от Университета на Южна Калифорния на страницата на Science news.

Сензационното е, че тези хапчета не са химически синтезирани от фармацевтичната промишленост.

Капсулите са пълни с бактерии.

Напоследък има обрат в имиджа на "страховитите" бактерии. Хората ги поглъщат в пробиотични кисели млека, гълтат хапчета с полезни бактерии, които ни помагат да се грижим микробните градини в телата ни.

Но се оказа, че тези бактерии могат да променят съзнанието ни. Последните появили се проучвания показват, че бактериите, живеещи в червата ни могат да променят начина, по който работи мозъкът ни. Тези констатации повдигат един въпрос с дълбоки последствия за психичното здраве на човека. 

Като модифицирали бактериите, обитаващи червата, учените са успели да променят поведението на лабораторни животни и дори хора. Микробите превърнали страхливите мишки в смели и срамежливите в общителни. Плъхове, заразени с бактерии от хора с депресия развили признаци на депресия. И ограничени изследвания върху хора показват, че поглъщането на определени видове бактерии може да промени активността на мозъка и облекчават състоянието на тревожност. Тъй като бактериите в червата ни могат да произвеждат същите химикали, които мозъчните клетки използват за комуникация (невротрансимитери), в идеята определено има смисъл.

Макар предварителни, тази резултати предполагат, че правилните бактерии в нашите черва могат да подобрят настроението ни и дори да се борят с вредни психични разстройства като тревожност и депресия. Неправилните микроби обаче може да ни поведат в много тъмна посока. 

Перспективата съзнанието ни да се контролира от бактериите може да звучи малко стряскащо. Но микробите са били с нас още преди да сме станали хора. Човешки и бактериални клетки са еволюирали заедно като две преплетени дървета, развиващи се и приспособяващи се в единна хармонична екосистема.

Нашите микроби (известни под общото наименование микробиом) са "толкова естествени, както и ние", отбелязва гастроентерологът Кирстен Тилиш (Kirsten Tillisch) от Университета на Калифорния в Лос Анжелис. Лесно е да си представим, че "те ни контролират или ние ги контролираме". Но е все по-ясно, че никой никого не управлява. "Това е общуване на нашите тела със собствения си микробиом", обяснява Тилиш.

Няма да е лесно да се пренастроим да гледаме на съжителството организъм-микроб по този начин и че бактериите могат да подобрят психичното ни здраве. Като начало никой не знае точната рецепта за здрава микробна общност и вероятно тя се различава за всеки човек. И не винаги е лесно да се доставят точните микроби в нашите черва и да ги убедим да останат там. Не е ясно какви съобщения пътуват между микробите и човешкия мозък, въпреки че учените имат някои идеи.

Бактериите, които отделят химични вещества, влияещи върху човешкия мозък

Тип бактерии

Невротрансимитери

Бацил (Bacillus)

Допамин, норепинефрин

Бифидус-бактерия

(Bifido-bacterium)

Гама-аминомаслена киселина (GABA)

Ентерококи (Enterococcus)

Серотонин

Ешерихия (Escherichia)

Норепинефрин, серотонин

Лактобацил (Lactobacillus)

Ацетилхолин, GABA

Стрептококи (Streptococcus)

Серотонин

Източник: T.G. Dinan et al/J. Psych. Res. 2015

Това е началото, но засега резултатите са убедителни, заяви неврологът Джон Крайън (John Cryan) от Университетския колеж Корк (University College Cork) в Ирландия, който се опитва да изясни как микробите влияят на мозъка. "Всичко това е малко странно, но очарователно," споделя Крайън.

Учените трупат доказателства, които се надяват да доведат до "психобиотици" (psychobiotics) - лекарства, създадени на базата на бактерии, направени от живи организми, които биха могли да подобрят психическото здраве на хората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

26.03 2016 в 11:57

Това е точно така! От опит го знам. Тъй като спазвам доста строга диета по здравословни причини и целта е именно справяне с бактерии и т.н. в червата, както и заселване с добри бактерии, откакто не ям въглехидрати и взимам пробиотици и живи ферменти, психиката ми много се промени и настана голямо спокойствие! ;) А иначе бях доста избухлива. Но и други промени има. Все за добро.