Могат ли бъдещите варианти на COVID напълно да избегнат имунната ни система?

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2021 в 11:29 9566 1

Кредит: Pixabay

С всеки нов вариант на SARS-CoV-2, който се появява, за да предизвика скок в случаите, възниква и тревожният въпрос: Може ли вирусът в крайна сметка да достигне до такива мутации, които да му позволят напълно да избегне нашия имунен отговор?

Ново проучване, публикувано в Nature, показва, че едва ли вирусът може да постигне това.

Изследвайки десетки естествено срещащи се и лабораторно подбрани мутации, включително тези, открити в Делта варианта и други варианти, изследователите установяват, че такъв бъдещ вариант на SARS-CoV-2 ще трябва да опакова около 20 от точните мутации, за да стане напълно устойчив на антителата, които средностатистически човек генерира в отговор на коронавирусна инфекция или ваксинация.

Но дори и вирусът да извърши този генетичен подвиг, той все още остава уязвим за подобрения набор от антитела: тези, възникнали след естествена инфекция и допълнително подсилени чрез иРНК ваксини.

Констатациите показват, че нашата имунна система, ако е правилно стимулирана, е в състояние да се справи с най-лошото, което коронавирусът може да извърши в обозримо бъдеще.

„Имунитетът при хората, които се пребориха с COVID миналата година и по-късно получиха ваксини, е впечатляващо широк“, отбелязва Пол Биениас (Paul Bieniasz), ръководител на Лабораторията по ретровирусология към Университета "Рокфелер". "Това ни показва, че макар естествената инфекция или ваксините водят до имунитет, те по никакъв начин не изчерпват способността на човешката имунна система да усилва защитата срещу този вирус".

Полимутантни вируси

Както коронавирусът се развива в много варианти, така правят и нашите антитела. Ето защо дори вариантът Делта, най-заразната версия на SARS-CoV-2 досега, не избягва напълно нашия имунен отговор. Може да избягва някои от антителата, които произвеждаме, но не всички. Но Делта вариантът не е последната версия на SARS-CoV-2, която ще видим. Вирусът все още се размножава с висока скорост в големи популации - появяват се нови мутации и непрекъснато се появяват нови варианти.

Авторите на новотоизследване се заемат да идентифицират кои видове мутации дават на SARS-CoV-2 предимство пред антителата.

За проучването учените от Университета "Рокфелер" разработват набор от методи за провеждане на тестове за антитела срещу SARS-CoV-2, без да се използва истинският вирус. Екипът създава безвреден "псевдокоронавирус", способен да служи като заместител на  истинския, за да експресират шиповия протеин на SARS-CoV-2 на повърхността му.

В процеса им на репликация при някои фалшивите коронавируси се появяват мутации, тъй като правят грешки при копирането си. След това екипът потапя фалшивите коронавируси в плазмени проби от хора, които са се възстановили от COVID, и избира мутантите, които са избягнали неутрализация от антителата. След няколко цикъла и екипът открива много мутации, които са на същите места като тези, които се срещат естествено при варианти на SARS-CoV-2, включително такива, открити в Делта варианта или други предизвикващи безпокойство варианти.

След това изследователите създават „полимутантен“ вирус - изкуствен коронавирус, съдържащ шипов протеин, включващ едновременно 20 от най-лошите от проявените мутации. Този полимутант показва почти пълна резистентност към антителата, генерирани от индивиди, заразени или ваксинирани срещу SARS-CoV-2.

"Така че е възможно вирусът да се развие и да избегне по-голямата част от нашите антитела, но генетичната бариера това да се случи е доста висока", коментира Биениас.

Допълнителен имунитет

Резултатите от една група хора показват, че в дългосрочен план нашата имунна система ще спечели надпреварата срещу мутиращия коронавирус. Хората, които са преживели както естествена инфекция, така и ваксинация, произвеждат изключително ефективни антитела. По-рано екипът на Университета "Рокфелер" установява, че след като инфекцията отшуми, антителата продължават да се развиват в продължение на няколко месеца, като стават все по-добри в свързването с шиповия протеин. Получаването на иРНК ваксини определено подсилва тези антитела още повече, увеличавайки ги на брой и подобрявайки способността им да се справят с много от вариантите, просто като се свързват все по-плътно.

В настоящото проучване плазмата от тези, които са били едновременно инфектирани и ваксинирани, неутрализира полимутантния шипов протеин. Тя също така неутрализира шестте тествани варианта на SARS-CoV-2, както и оригиналния коронавирус на SARS и вируси, подобни на SARS, открити в прилепите и панголините.

„Антителата от тази група хора са невероятно мощни и гъвкави“, разказва Теодора Хатзийоану (Theodora Hatziioannou), която е ръководител на изследването. "Вероятно те предлагат защита срещу всякакви варианти на SARS-CoV-2 в бъдеще и вероятно срещу бъдещи пандемии на коронавирус".

Повече проучвания биха показали дали бустерните дози могат да доведат до подобно подобрение на антителата при ваксинирани хора, които никога не са били заразени с коронавирус.

Справка:  “High genetic barrier to SARS-CoV-2 polyclonal neutralizing antibody escape” by Fabian Schmidt, Yiska Weisblum, Magdalena Rutkowska, Daniel Poston, Justin Da Silva, Fengwen Zhang, Eva Bednarski, Alice Cho, Dennis J. Schaefer-Babajew, Christian Gaebler, Marina Caskey, Michel C. Nussenzweig, Theodora Hatziioannou and Paul D. Bieniasz, 20 September 2021, Nature.
DOI: 10.1038/s41586-021-04005-0

Източник: Could future coronavirus variants fully dodge our immune system?, The Rockefeller University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

1

тОлуп

30.09 2021 в 10:22

Естествен инумитет(след преболедуване) НЕ, придобит с имунизация - и сега Делта го избягва в голяма степен....