Могат ли пипалата на октопода да вземат решения независимо от мозъка? (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 юни 2019 в 00:54 9382 0

Кредит pixabay

Отдавна е известно, че октоподите са изключително интелигентни същества и имат способността да използват инструменти и да решават задачи, но се оказва, че тяхната интелигентност е особено специфична, защото са еволюирали по различен начин от повечето организми на Земята. 

Вместо централизирана нервна система, като на гръбначните животни, две трети от невроните на октопода са разположени из тялото му и разпределени между пипалата. Сега учените откриват, че тези неврони могат самостоятелно да взимат решения, без заданието да идва от мозъка. 

"Един от най-важните въпроси е как подобна нервна система работи, особено при извършване на комплексна дейност, каквато е придвижването във вода или търсенето на храна по океанското дъно", разказва неврологът Дейвид Гиър (David Gire) от Университета на Вашингтон. "Има още много въпроси за това как тези нервни възли са свързани помежду си".

Изследването е проведено върху октоподи Enteroctopus dofleini и Octopus rubescens, като и двата вида са разпространени в Северен Тихи океан.

Тези октоподи имат около 500 милиона неврона, като около 350 милиона от тях са разположени в пипалата, организирани във възли, наречени ганглии. С тяхна помощ животното получава сензорна информация непосредствено от средата, което му дава възможност да реагира бързо на външните фактори.

"Пипалата на октоподите имат нервен пръстен, който минава около мозъка, така че пипалата могат да си изпращат информация едно на друго без това да стига до мозъка", обяснява експертът по поведение Доминик Сивитили (Dominic Sivitilli) от Университета на Вашингтон. "Така че докато мозъка не е съвсем сигурен къде в пространството се намират пипалата, те много добре знаят къде е всяко и това им позволява да се координират по време на дейности като пълзене например."

Екипът дава на главоногите различни предмети като блокчета въглен, камъни с грапава повърхност, парчета конструктор Лего и пъзели-лабиринти, съдържащи в себе си храна и ги записват докато опитват да извадят храната. 

Учените използват и техника за проследяване на поведението и нервната активност. Целта е да се определи по какъв начин информацията преминава през нервната система на октопода докато той атакува и изучава, в зависимост от това как работят пипалата - в синхрон, което би предполагало централизиран контрол, или поединично, което съответства на индивидуално вземане на решения. 

Изследователите откриват, че когато вендузите получат сензорна и двигателна информация от средата, невроните в пипалата могат да я обработят и да предприемат действие. Мозъкът няма общо с този процес. 

"Виждате как разпределените ганглии взимат много малки решения само докато наблюдавате движението на пипалото, така че една от първите ни задачи е да опитаме да разделим това движение на части и да го определим като математически модел", обяснява Гиър. "Сега, повече от преди се интересуваме как сензорната информация се интегрира в тази мрежа докато животното взима сложни решения."

Това изследване съвпада с данните, събрани при предишни проучвания, че пипалата на октопода не само работят независимо от мозъка, но също продължават да отговарят на стимули, дори след като са отделени от мъртъв индивид

"Това е алтернативен модел на интелигентност", обяснява Сивитили. "Тя ни носи разбиране за различните начини на познаване на света и може би и на Вселената."

Резултатите от изследването са представени на научната конференция 2019 Astrobiology Science Conference.

Източник: Science alert - Octopus Arms Are Capable of Making Decisions Without Input From Their Brains

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !