Mолитвата и сексът дават една и съща картина на мозъчната активност (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2016 в 11:19 14759 1

Кредит Jeff Anderson

Няколко области на мозъка се активират, когато религиозните участници в проучването съобщават, че имат духовни преживявания, включително нуклеус акумбенс.

Религиозните и духовни преживявания активират едни и същи мозъчни области по сходен начин като любовта, секса, хазарта, наркотиците и музиката, тоест зоните, които са отговорни за удоволствието. Това са установили учени от Университета на Юта, съобщава сайтът на учебното заведение.

Резултатите от изследването са докладвани в списание Social Neuroscience.

"Ние едва сега започваме да разбираме как мозъкът участва в преживявания, които вярващите тълкуват като духовни, божествени или трансцендентални", заяви водещият автор Джеф Андерсън (Jeff Anderson). "В последните няколко години технологиите за образно изследване на мозъка напреднаха по начин, който ни позволява да разгледаме този въпрос, който съществува в продължение на хилядолетия". 

В експеримента са участвали 19 възрастни членове на мормонската църква, включително 7 жени и 12 мъже. Всички те са подложени на ядрено-магнитна томография, докато изучават различни материали, подбрани да предизвикат духовни преживявания - четяли познати пасажи от свещени книги, гледали филм с библейски сцени и други подобни.

Анализирайки сканирането на мозъка на доброволците, учените откриват, че силните "духовни емоции" са свързани с активността в нуклеус акумбенс, мозъчна област, участваща в реакцията на удоволствие и възнаграждение. "Когато нашите участници в изследването бяха помолени да помислят за спасителя, за вечния живот, за небесна награда, техният мозък и тяло физически реагираха", - разказва другият водещ автор Майкъл Фъргюсън (Michael Ferguson).

Освен тази област на мозъка, "духовните чувства" се оказали свързани с активността на средната префронтална кора. Това е сложна област на мозъка, която се активира в процесите на оценка и морални съждения. И накрая се оказали ангажирани и зони в мозъка, свързани с концентрацията на вниманието.

"Религиозните преживявания силно влияят върху това как хората вземат решения, които засягат всички нас, за доброто и лошото. Разбирането на това какво се случва в мозъка, за да се стигне до тези решения е много важно", коментира Андерсън, отбелязвайки, че все още не се знае дали вярващите от другите религии ще реагират по същия начин. Други изследвания показват, че мозъкът реагира по съвсем различен начин при медитативни и съзерцателни практики, характерни за някои източни религии, но досега малко се знаеше за неврологията на западните духовни практики.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!